"Ne vjerujte svojoj intuiciji ako na 3 pitanja ne možete odgovoriti "Da": Savjeti nobelovca

Poznati psiholog i nobelovac Daniel Kahneman objašnjava kada se zaista trebate osloniti na svoje instinkte. Tokom predavanja na Svjetskom ekonomskom forumu, Kahneman je publici ponudio prilično jednostavno rješenje ovog složenog problema.


Prema psihologu, ako možete odgovoriti sa "da" na sva tri, onda možete vjerovati onome što vaša intuicija pokušava reći. Ako to nije slučaj, trebali biste pažljivije reagovati na svoju intuiciju. Pitanje br. 1: Da li se intuicija javlja u vezi nečega sa čim ste dobro upoznati?

Intuicija se temelji na životnom iskustvu, pa da bi mogla ukazivati ​​na obrasce i trendove, oni zapravo moraju postojati. „Profesionalni šahisti itekako mogu vjerovati svojoj intuiciji - barem kada je šah u pitanju. Dok uspješni, oženjeni ljudi mogu se pouzdati u svoju intuiciju u porodičnim stvarima.



Ali, na primjer, tržište dionica je previše složeno i haotično da bi ga iko mogao razumjeti na intuitivnoj razini ”, rekao je Kahneman. Pitanje br. 2: Imate li dovoljno iskustva u ovoj oblasti? Kao što smo gore spomenuli, uspješni intuitivni uvidi zavise od mogućnosti dugoročnog posmatranja  sličnih situacija, što nam omogućava da iz njih izdvojimo postojeće obrasce i rješenja.

Pitanje br. 3: Da li dobijate „povratne informacije“ iz situacije? Vježbati nešto ne znači raditi istu stvar iz dana u dan i iz mjeseca u mjesec. Ako želite ispravno koristiti svoju intuiciju, morate gotovo odmah znati hoćete li uspjeti u onome što vježbate ili ne", objašnjava Kahneman.



Dakle, kad vas intuicija još jednom pogura da nešto učinite (ili ne učinite), nemojte žuriti. Odvojite trenutak da odgovorite na pomenuta pitanja. A ako ne možete odgovoriti sa "da" na sva tri pitanja, zastanite i pokušajte da pristupite problemu iz racionalnijeg ugla.

Pokreće Blogger.