"Najviše nam štete pohlepa i ljenost": 5 pravila za dug život čuvenog hirurga

Legenda svjetske medicine Nikolaj Mihajlovič Amosov živio je dug, bogat i plodonosan život. Svijet ga poznaje kao autora jedinstvenih hirurških tehnika i pobornika zdravog života.


Govorio je: "Čovjeku najviše štete ljenost i pohlepa ali isto tako i nerazumnost". Osmislio je vlastiti, vrlo jednostavan, recept za dugovječnost, takozvani "način ograničenja i stresa" -  a to je način života koji osigurava zdravlje. Zasniva se na sledećim komponentama: fizička vježba, pravilna ishrana, pridržavanje sna i odmora, ispravan psihološki stav i samopouzdanje.

Dozirani fizički trening je obavezan! Prednosti doziranog i redovnog fizičkog treninga su neosporne i leže u jačanju mišića i srca, održavanju pokretljivosti i snage ligamenata, poticanju metabolizma, smanjenju težine, oslobađanju psihološkog stresa i jačanju imuniteta.



Ljudi koji u početku imaju zdravstvene probleme, prije nego što se bave sportom, uvijek bi se trebali posavjetovati sa specijalistima, uključujući kardiologa i liječnika sportske medicine. Što se tiče druge komponente sistema poboljšanja zdravlja Nikolaja Amosova, autor metode sam se strogo ograničio u ishrani.

Zadržao je svoju težinu na nivou od 56-57 kg s visinom od 168 cm. Naučnik je smatrao da je najvažnija stvar u prehrani boriti se s vlastitim apetitom. Savjetovao je da hranu uzimate 3-4 puta dnevno i uvijek ustanete od stola s osjećajem lagane poludjelosti.



Obroci bi trebali biti uravnoteženi, raznoliki i redovni, i uključivati odbacivanje suvišnog brašna, slatkog, masnog, soli... Nemojte se zamarati hranom koja sadrži proteine. Prema riječima naučnika, 50 mililitara mlijeka i 50 grama mesa dovoljno je za dnevnu prehranu.

Usredotočio se na obogaćivanje prehrane vitaminima i mikroelementima. Dao je prednost sirovom povrću, kiselom krastavcu, voću, bobicama jer se pri termičkoj obradi gube vitamini i bioaktivne supstance. Korisno je postiti 1 dan u sedmici, 2-3 puta mjesečno. Težinu treba redovno pratiti, a kada je povećana, indikatore treba odmah prilagoditi.


Pokreće Blogger.