Kako odgojiti dijete u šampiona: Osobine savršenih roditelja

Ovih osam osobina krase roditelje koji su savladali složenu veštinu roditeljstva i teško ne uspiju u tome.


Osećajnost. Ovime se podrazumeva da u svakom trenutku prepoznajete potrebe svog deteta i da nastojite da se uskladite sa njima, bilo da je reč o bebi koja je gladna i plače, ili o mališanu koji dobije napad besa. Umesto što ćete se i sami uznemiriti ili naljutiti, postarajte se da otklonite njihov nespokoj.

Savesnost. Dok velika očekivanja mogu donekle da motivišu dete, ona koja su nerealna i perfekcionistička su štetna po njih. Roditelji ponekad pomešaju ova dva pojma, pa se ili boje da će previše da isforsiraju svoju decu, ili da ih neće pogurati dovoljno.



Nežnost. Maženje, grljenje i ljubljenje trebalo bi negovati dok je dete još novorođenče. Fizički kontakt pomaže bebama da rastu i da se razvijaju, a isto čini i za stariju decu u pogledu samopouzdanja. To je još jedan način da se izraze osećanja.

Naučna istraživanja bazirana na radu mozga pokazala su da toplina koju roditelji ispoljavaju prema deci kod njih izaziva oslobađanje oksitocina, hormona ljubavi, što blagotvorno utiče na mentalno stanje deteta u razvitku. Uzajamnost. Jako je važno da imate sluha za svoje dete.



Kada osete da su cenjeni kao ljudska bića, i sami će se ophoditi prema drugima na isti način. Isto tako, i oni će imati sluha za vas, jer će shvatiti da se međuljudski odnosi zasnivaju na našoj potrebi da sa drugima podelimo ono što nas tišti i da budemo saslušani.

Podrška. Iako zvuči kao ustaljena fraza, pojedini roditelji se zaista muče sa značenjem podrške. Zbog toga je možda potrebno da se razjasni šta ona podrazumeva. Biti roditelj koji podržava svoje dete ne znači da mu dopuštate da radi sve što poželi. Radije, to znači da vrednujete osećanja svog deteta, da ih podstičete i da nastojite da osmislite domišljata rešenja ukoliko niste u stanju da im pružite ono što žele.

Doslednost. Ova osobina je nešto što vaš karakteriše i pre nego što postanete roditelji. Zapitajte se da li ste u stanju da održite datu reč i da li ste pouzdani. Doslednost u okviru roditeljstva podrazumeva da čvrsto primenjujete svoja pravila. Ako ste svesni da se nikada ni sami niste pridržavali pravila, onda ćete na tom polju iskusiti poteškoće, jer doslednost je jedan od temelja kvalitetnog roditeljstva.

Razum. Biti razuman vrednuje se u svakom međuljudskom odnosu i podrazumeva da obrazložite svoja dela i odluke. Time pokazujete koliko ste pažljivi, dok istovremeno pružate priliku drugoj osobi da razmotri vaše ponašanje, kao i izbore koje pravite

Pokreće Blogger.