Najveći grijehovi prema jednom psihologu: "Zavist stvara osjećaj praznine"

Postoje neki "prekršaji" koji se u vjeri nazivaju grijehovi i koji vode čovjeka na loš i pogrešan put.


Evo kako psiholozi vide hrišćanske najveće grehove: 1. PONOS - to je kada se ljudi ponose na svoje kvalitete u odnosu na druge ljude. Ponose se jer priradaju određenoj rasi, klasi, nacionalnosti, grupi i td. Suština je da se smatramo boljima u odnosu na druge i da samim tim mislimo da zaslužujemo poštovanje, odobravanje, prihvatanje i ljubav.

Drugi su manje vredni od nas. Koren ovog poroka je nedostatak bezuslovne ljubavi u detinjstvu. Ako su roditelji ovog čoveka u njegovom najranijem detinjstvu bili hladni, strogi, kruti - nastaje ličnost koja se ograđuje ponosom. 2. POHLEPA:



Osnova za ovaj porok je nezadovoljena potreba za sigurnošću. Ako je dete doživelo traumu ukraćenosti, ako se nije osećalo zaštićenim, tada će kao odrasla osoba početi da bude pohlepno ili svadljivo. Pohlepu možemo podeliti na želju da se dobije više nego što nam treba i nespremnost da delomo ono što imamo.

3. ZAVIST - Zavist je višekomponentni osećaj: ljutnja zbog činjenice da drugi ima nešto što ja nemam; želja da imamo; patnja od činjenice što nemamo; strah da nećemo dobiti to što želimo. To "nešto" što želimo može biti bilo šta: stvar, poseban stav, sposobnost, društveni status, pripadnost i td.


4. LJUTNJA - Ljutnja je emocija koju čovek doživljava u nedostatku zadovoljenja svojih potreba. Ljutnja je impuls za akciju - zadovoljenja potreba. 5. POŽUDA - Ili seksualni promiskuitet, požuda. Koren ovog "poroka" je ista praznina zbog nedostatka ljubavi, iskrene topline.

Zdravo seksualno ponašanje je kada seks postaje manifestacija ljubavi. 6. HALAPLJIVOST - Halapljivost nastaje kada unutrašnju prazninu popunjavamo hranom. 7. RAZOČARENJE, TUGA - Razočarenje, tuga je signal koji nastaje kada čovek ne postigne ono što je hteo a dolazi iz osjećaja s kojim je želio previše za sebe.


Pokreće Blogger.