Čuvena glumica o životu: "Najbolja stvar zrelih godina je to što te baš briga kako izgledaš"

Helen Miren je jedna od onih žena koja nije dozvolila da joj zrele godine utiču na posao i život.


Dama Helen Mirren je, kao i sve druge britanske zvijezde, oduvijek voljela kršiti pravila. Kasno se udala, nije imala djece, osvojila je Hollywood u svojim pedesetima, a sa 70 postala globalna ikona i ambasador L’Oréala, izabrana zato što je “brilijantna, nadmena, prelijepa, seksi i nadasve britanska”, po riječima generalne menadžerice beauty kuće – Elen Macaskill.

Jedini zahtjev Helen Mirren u ovoj suradnji bio je da joj nikad ne retuširaju fotografije. Jedna od najuspješnijih ambasadorica ovog brenda rado će podijeliti svoje beauty tajne, koje su daleko od svega što ste dosad znali. “Ja zapravo uopće nemam beauty režim,” reći će vam.



“Sunčam se – mada znam da ne bi trebalo – ali volim sjediti na suncu. Pijem vino i povremeno pretjeram u tome. Jedem pomfrit. Nikad nisam uspjela odlaziti u teretanu više od dva mjeseca, i uvijek zaboravljam uzimati vitamine. Ali nikad nisam probala Coca-Colu, na primjer.

Nikad! Doduše, nekad koristim losion za tijelo koji dobijem u hotelu kao balzam za kosu. Znate, život je previše kratak i previše dragocjen.” Ljepota za Helen nikada nije bila dubok koncept. Tvrdi da je najveći kompliment koji je ikad dobila kad ju je bivši momak usporedio s jednom od seljanki na Van Gogovoj slici.



“Mi žene smo same sebi, najveći neprijatelji. Možemo biti jako grube prema sebi. Ja, na primjer, nisam boginja. Nikad nisam bila. Obožavam boginje, francuske i talijanske glumice uvijek žele biti boginje. Ali ja, ja sam samo vrlo stvarna.” Helen Mirren zadivljuje nas i zato što se ne plaši starenja – naprotiv, za nju je to samo proces postajanja.

 “Kako starite, tako i učite, sposobni ste se nositi s raznim stvarima. Sve je to dio prelijepog procesa bivanja ljudskim bićem.” Ovakvo shvaćanje i izostanak straha Helen može zahvaliti i svojoj majci. Kitty Mirren bila je krojačica u koju se zaljubio Vasilij, ruski imigrant, Helenin otac.

Za Helen Mirren jedna od najboljih stvari koje prate starenje je to što više nije označena kao privlačni simbol. “Da, starenje sa sobom nosi dobre i loše stvari. Svako doba u koje uđete otkriva novu osobu koja postajete. Voljela sam svoju mladost, ali to ne znači da nisam uživala i u ostalim etapama. Naprotiv!

Sretna sam sada u sedamdesetima, s 80 ću biti druga osoba, nadam se, i ne mogu dočekati da je upoznam. Jako sam zahvalna što sam još ovdje, nevjerojatno sam zahvalna na svom dobrom zdravlju. Sve što radim više ima veze sa zdravljem nego ljepotom.”

Pitamo je misli li da izgleda bolje s godinama. “Ne mislim tako, ne, sigurno ne izgledam bolje. Naravno da ne izgledam bolje nego što sam izgledala kad sam bila mlađa, to je nesumnjivo.“ “Velika stvar koja se dogodi je da vas nije toliko briga, u tome je stvar. Da, ne izgledam tako dobro, ali nije me briga …“.

Pokreće Blogger.