Pisac Valter Riso: "Prvo se zaljubite u svoj život pa onda volite nekog drugog"

Da bi zavolio život i ljude oko sebe prvo moraš stvoriti ljubav unutar sebe, i zavoljete sebe istinski.


​Zaista voljeti znači znati, prepoznati i pretpostaviti da ljudi imaju toliko mana koliko i vrlina, da nam neke njihove navike idu na živce, da nije sve med i mlijeko i da ne živimo u bajci jednog princa i princeze u ljubavi. Ne, istinska ljubav je nešto što prevazilazi ljubavne slučajnosti.

Iskrena ljubav znači zaljubljenost u razlike s velikim intenzitetom, tolerisanje nedostataka i otvaranje vrata povjerenja. Ne možemo reći da volimo drugu osobu dok ne spoznamo demone, ljutnju, bijes i kontradikcije. Kada volimo moramo da shvatamo da u odnosu nije sve lijepo, već da postoji i haos, praćen dinamitom.



Da sumiramo, ljubav je zajednički život, vodeći računa o mnogim detaljima, sastavljajući puzle i gradeći zamkove u vazduhu zasnovane na snovima i razočaranjima. Ako sve to shvatimo, onda ćemo shvatiti istinsku vrijednost trajnosti, činjenice da postoje osećanja koja opstaju, a koja nisu raspoloživa.

Ključni savjeti za njegovanje ideje o zdravom odnosu: Zaista voljeti je veliki izazov. Zbog toga se moramo prvo osloboditi svih ideja koje nas sprečavaju da se suočimo sa stvarnošću. Da bismo to uradili, moramo imati jasne koncepte koji će nam pomoći da razumijemo šta je a šta nije prava ljubav. Hajde da ih vidimo zajedno.



Da bismo voljeli bez zavisnosti i nužde, prvo moramo cjeniti sebe. To znači da prije nego što kažete "Volim te", prvo morate znati reći "Volim sebe". Ljubav prema sebi i i samo-spoznaja su ključ za uspostavljanje zdravih odnosa.

Ukratko, možemo reći da za pronalaženje prave osobe moramo biti spremni za odnos. Ovo zahtijeva unutrašnji rad koji može biti težak, ali koji će donijeti plod. "Kada bi ljubav bila drvo, korijeni bi bili istinska ljubav. Što više volimo sebe, više ploda ćemo dobiti od naše ljubavi prema drugima koja će biti trajnija " - Walter Riso.

Pokreće Blogger.