Mudrosti Simeona Atonoskog -"Najslabiji je čovjek koji sebe smatra jakim"

Odgovore na velika životna pitanja iz svoje perspektive nam donosi veliki monah Simeon Atonoski.


Jednostavni odgovori na teška pitanja od monaha Simeona Atonskog (Siluan Atonski). U kojim će svako naći nešto za sebe: ​ Koje je umjeće najređe? - Umjeće da se daje. ​ Koje je umjeće najbolje? - Umjeće da se prašta. Koje je umjeće najteže? -

Umjeće da se ćuti. Koje je umjeće najvažnije? - Umjeće da se pita. Koje je umjeće najpotrebnije? - Umjeće da se sluša. Koja je navika najneprijatnija? - Taština (sujeta). Koja je navika najštetnija? - Pričljivost. Koji je čovjek najjači?



Koji je sposoban da razumije istinu. Koji je čovjek najslabiji? - Koji smatra sebe jakim. Koji je čovjek najpametniji? - Koji slijedi svoje srce. ​ Koja je zavisnost najopasnija? - Zavisnost od svog tijela. Koji je čovjek najsiromašniji?

Koji najviše voli novac. Koji je čovjek najbliži Bogu? - Milosrdni. Čime se suprotstaviti nevolji? - Radošću. Čime se suprotstaviti patnji? - Strpljenjem. Koji je znak zdrave duše? - Vjera. Koji je znak bolesne duše? - Beznađe. Koji je znak pogrešnog delovanja?



Razdraženje. Koji je znak dobrih postupaka? - Mir u duši. Koji je čovjek za života umro? - Ravnodušni. Koji čovjek nikada neće umrijeti? - Onaj, ko voli druge. 

Pokreće Blogger.