"Moralni uticaj žene na muškarca je neophodan" - Dostojevski o životu i ljubavi

​Dostojevski, jedan od najgenijalnijih pisaca, imao je mnoštvo inspirativnih djela o životu i ljubavi.


"Moralni uticaj žene, čak i na čovjeka najsnažnijeg duha, nije samo koristan, nije samo uvijek neophodan, već i sasvim prirodan. To je drugo i konačno vaspitanje čovjeka." "Ne tuguj, prijatelju moj - to je glavno, i najvažnije: ne žuri, ne brini mnogo;

Sve će doći u svoje vrijeme i biće dobro, samo po sebi. U životu postoji bezbroj šansi; suviše brinuti znači gubiti vrijeme. " ​​"Ko zahtijeva od drugih sve, a sam sebe oslobađa od svih obaveza, taj nikada neće naći sreću." "Kad se osvrnem na prošlost, pomislim, koliko je uzalud potrošeno vremena.



Koliko ga je izgubljeno zbog zabluda, u grešakama, u besposlenosti, u neumjeću življenja; koliko god da sam ga cijenio, koliko puta sam griješio protiv srca mog i duha - da se krvlju obliva srce moje. Život je dar, život je sreća, svaki minut može biti vijek sreće. "

Radi Boga oduči se, dobri prijatelju moj, od tog manira da sudiš o djelima ljudi, ne znajući pojedinosti." "U svakom životu postoje dani, koje treba izdržati." "Ja sam već toliko doživio u životu, da me sada malo šta plaši. Biće šta će biti. " "..



Biti čovjek među ljudima i ostati on zauvijek, u bilo kavim nedaćama, ne tugovati i ne pasti - eto u čemu je život, u čemu je zadatak njegov ..." ... ja sam ljepotan samo u očima Ane Grigorjevne - ozbiljno, Vam kažem! "

Pokreće Blogger.