Profesor Novaković: "Roditelj može zaštiti dijete od lošeg društva na par načina"

Postoji li način da zaštitimo dijete od lošeg društva? Možemo li se kontrolisati s kim se druži? 


Doktor Milica Novaković odgovara na ta pitanja. Naš narod je odavno rekao da slično privlači slično. Ako odgajate kaznom i nagradom ili jednostavno zanemarujete dijete puštajući ga da radi što hoće, da sate provodi uz najgore virtualne sadržaje onda očekujte da ćete imati lijeno, pohlepno, nasilno, autoagresivno dijete.

Takvo dijete će tražiti sebi slične virtualne sadržaje, poput pucačina, agresivnih crtaća, tražit će u školi i na ulici sebi slične prijatelje. Ako odgajate dijete bez i jednog plišanog modela, ako ne kontrolirate njegove biološke nagone kaznom i nagradom, ako mu dopustite da jede kada je gladno, da strpljivo čekate da sam napravi sve što može sam, onda ćete imati zadovoljno i smireno dijete.



Ako rano shvatite da ni duhovne nagone ne treba kontrolirati, već samo stvarati dobre uvjete da se ti nagoni razviju, onda ste na dobrom putu jer odgajate dijete koje neće biti povodljivo, bit će svoje i tražit će sebi slične ljude. Ono što doprinosi održavanju harmonije u obitelji je umješnost postavljanja zdravih granica, kada je vrijeme za granice.

Sve što ne ugrožava život djeteta pa i vaš, treba djetetu dopustiti, da bi iskusilo ono za čim ima potrebu. Budno pratite koji su uzroci djetetovog lošeg ponašanja, popuštanja u školi, druženja s problematičnom djecom. Zašto biste mu ukinuli zadovoljstvo da bude na računalu ako se bavi dobrim sadržajima i ako postiže odlične rezultate u školi.



Ali ako nareda jedinice jer je satima bio na igricama, satima gledao crtiće pa nije stigao učiti, onda mu uzimate telefon, laptop. To sada nije kazna već je to postavljanje zdravih granica, jer vi samo uklanjate pravi uzrok problema … Ako vaše dijete uvijek ima malo više knjige od ekrana, ako je često u prirodi i zdravoj, realnoj igri, onda budite sigurni da će mu se priključivati djeca slična njemu.

Reći ćete: “Takve djece nema, svi su pred kompjuterima!” Pametan roditelj zna odnjegovati dobrog prijatelja svome djetetu, od malih nogu. Promotrite koja obitelj u razredu djeteta ima slične ciljeve u odgoju i počnite se družiti, razmjenjujte iskustva i posavjetujete ih da usvoje odgoj bez kazne i bez nagrade. Dakle, dijete ne možete staviti pod stakleno zvono, pustite ga da vidi i lose društvo i dobro i budite sigurni da će odabrati samo sebi slične ljude.

Pokreće Blogger.