Nikad nije kasno: "Udala se sa 43 godine, rodila sa 49 i nikad sretnija nisam bila"

Da nikada nije kasno za ljubav i za osnivanje porodice govori priča Ljiljane Dreković.


Ljiljana Dreković (49) iz Beograda je pravi primer da nikad nije kasno u životu. Ova takmičarka šoua „Nikad nije kasno“ ispričala je svoju životnu priču u emisiji, gde je rekla da je supruga upoznala u 43. godini, a da je sa njim dobila ćerkicu i to u 49. godini.

„Moj sadašnji muž je naišao u mojoj 43. godini i to na najčudniji mogući način. Upoznali smo se preko Fejsbuka. Stvarno mislim da nikad nije kasno, porodila sam se u 49. godini, tako da nikad nije kasno ni roditi dete. Bitno je samo da iskreno želite nešto.



Nije uspeo onaj samo koji je odustao“,poručila je Ljiljana. Podsjetimo se da se u svijetu odvijaju razne spekulacije oko toga koliko je zapravo pametno rađati dijete u kasnim četrdesetim godinama. Selin Dion je ponovo trudna u 42. godini, a Monika Beluči se porodila sa 45…

Sve češće čitamo o tome da se žene odlučuju na materinstvo u četvrtoj ili petoj deceniji. Tako je u svetu, ali i sve češće i kod nas. Odnedavno se kao starije prvorotke i u Srbiji vode žene koje su navršile 37 godina, a ne one koje su prešle 35, kako je bilo do skoro.



Zašto se granica rađanja pomera i koje su prednosti, ali i mane kasnijeg ostvarivanja žene u ulozi majke, pitali smo ginekologa, psihologa i jednu damu sa naše javne scene. Jajna ćelija je, kao i sve, podložna starenju. Žena je sa 23-24 godine na vrhuncu reproduktivne moći, a već od 25. teže ostaje u drugom stanju, kako kaže dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva.

−Kasnije su češći i spontani pobačaji, kao i genetske anomalije ploda. Sa godinama se teže iznosi trudnoća jer je organizam stariji, a učestalije su i bolesti ili poremećaji koji je prate, kao na primer hipertenzija i gestacijski dijabetes. Takođe, te trudnoće se češće završavaju carskim rezom − objašnjava dr Fazlagić fiziološke razloge zbog kojih žene treba da razmisle da li trudnoću treba odlagati za tridesete, četrdesete…

Pokreće Blogger.