Radite kako treba ili nikako - 5 grešaka koje većina pobožnih ljudi čine

Najčešće greške koje čine pobožnici a da možda nisu ni svesni toga.


Pod uticajem različitih političkih režima, borbe za opstanak i mnogim drugim nedaćama koje su proteklih godina pogodile naš narod, mnogi nisu obraćali pažnju na to koje religijske stavove treba korigovati. 1. Postoje "mrsne" i "posne" slave:

Zavisno od toga u kakav dan slava pada, takva se slavska trpeza priprema. Na primer, ako jedne godine Đurđevdan padne u četvrtak, priprema se mrsna trpeza, jer je četvrtak mrsan dan. Ako sledeće godine padne u sredu, priprema se posna trpeza, jer je sreda posni dan.



2. Klanjanje je muhamedanski običaj, klečanje je rimokatolički običaj: Crkva je uvela pravilo da se na nedeljnim Liturgijama, kao i na svim Liturgijama između Vaskrsa i Pedesetnice (Duhova), obavezno stoji. A to crkveno pravilo je uvedeno zbog uobičajene prakse pravoslavnih.

Iz razloga da svoju odanost i ljubav prema Bogu izraze klečanjem i klanjanjem (veliki poklon, velika metanija). 3. Nije potrebno postiti jer greh ne ulazi na usta, nego izlazi iz usta: Istina je da greh ne ulazi na usta, ali ne smemo zloupotrebiti taj citat iz Svetog Pisma kao izgovor za svoju nespremnost.



Ili isto tako odsustvo volje da se borimo protiv uživanja u hrani. Svrha i cilj posta je borba protiv greha, a ona uključuje borbu protiv telesnih želja. 4. Tako mu je bilo suđeno, takva mu sudbina… Istina je da je verovanje u sudbinu suprotno pravoslavnom verovanju u slobodu ljudske volje.

 Pravoslavlje nas uči da je čovek tvorac svoje sudbine. Čoveku će biti onako kako je sam odlučio, na osnovu odluka koje je sam donosio, svojom slobodnom voljom. 5. Danas je crveno slovo, ne treba ništa raditi:

 Istina je da crkvena zapovest o praznovanju velikih praznika podrazumeva ostavljanje svakodnevnih poslova, ali zato da bi se imalo vremena za odlazak u crkvu na Svetu Liturgiju. Sedenje kod kuće radi "crvenog slova" (u skorije vreme i podebljanog), i ne odlazak na bogosluženje predstavlja zloupotrebu crkvene zapovesti, i samo je izgovor za lenstvovanje.

stil.kurir.rs

Pokreće Blogger.