Kako razlikovati emocionalnu zavisnost od ljubavi? Psihoterapeut objašnjava

Kada čovjek iskreno voli partnera, onda on ne može da zamisli svoj život bez njega. Ponekad to može da dovede do emocionalne zavisnosti od partnera. 


Emocionalna zavisnost može prijetiti da ugrozi vezu, a kada je partner emocionalno zavisan od vas ili vi od njega, onda je jako teško prekinuti takav odnos. Da li je moguće da razlikujete emocionalnu zavisnost od ljubavi? Da! Kako da to radite, otkrivamo vam u nastavku članka. 

Prije svega treba da znate da u svakom bliskom odnosu postoji malo zavisnosti. Osjećanja prema osobi sa sobom nose zavisnost. Ulazimo u odnose jer nam se neko dopada, jer nam je zanimljiv, privlačan, osjećamo neke emocije. Biti čovjek znači željeti i trebati, rekao je Džejms Buental, psihoterapeut.



Međutim, ponekad ta naša želja preraste u patološku emocionalnu zavisnost. Ono što je glavna, odlučujuća stavka je naše emocionalno stanje. Moramo biti u stanju reći stop, zaustaviti odnos kada stvari više ne funkcionišu. 

Nemojte birati da se vrtite u začaranom krugu samo zbog vaše emocionalne zavisnosti. Kako izgleda zavisan odnos? Pred partnera počinjete da postavljate vaše želje u vidu ultimatuma. Daćemo primjer ljubavnice i oženjenog čovjeka. Ljubavnica može da kaže da želi od čovjeka da on napusti svoju ženu. 



On će to često odbiti jer nije spreman da žrtvuje udobnost koju ima u braku zarad odnosa sa ljubavnicom. Tada raste nezadovoljstvo sa obe strane. Vremenom dolazi do svađa i nesporazuma. Žena shvata da ne želi takav odnos, da se osjeća nevoljeno i da treba da prekine. 

Iako se svim silama trudi da zaboravi partnera, ona osjeća veliki strah od usamljenosti. Odjednom se u njene misli vraćaju slike njihovog odnosa iz lijepih dana. Pod uticajem psihološke odbrane ona isključuje sve loše misli i vjerovatno slijedi pomirenje. 

Ona naprosto ne može da živi bez njega. Rastanak uvijek dođe kada dvoje ljudi shvati da ne mogu da žive zajedno. To je uvijek tužan trenutak, ali osoba koja je mentalno zdrava i u potpunosti nezavisna prihvatiće rastanak. Daće sebi vremena da iskusi samoću, da odmori svoje srce od prošlog odnosa i da nađe način da se oporavi jer dobro zna šta zaslužuje.

Pokreće Blogger.