Razvedena žena gubi brak - Razveden muškarac gubi puno više: Kome je teže nakon razvoda

Muškarac i žena se drugačije nose sa raskidom i razvodom, jedno od njih uvijek više pati i jedno je uvijek na većem gubitku.


Da li je teže biti razvedena žena ili razvedeni muškarac u današnje vrijeme? Vjerovatno će svako imati drugačije mišljenje i stav po pitanju ove teme, ali sa psihološke strane sigurno je da je raskid i razvod bolan period za oba spola. 

Međutim, kako su muškarac i žena po prirodi različiti, drugačije doživljavaju rastanak. Ono što najviše utiče na njihov oporavak poslije razvoda jeste njihov karakter i snaga uma. Shodno tome dolazimo do zaključka da se muškarci lakše nose jer su manje vođeni emocijama za razliku od žena. 



Ali kada uzmemo u obzir doprinos koji oni daju u vezu ili brak shvatamo da je u većini slučajeva muškarac na većem gubitku. Zašto? Ovo nije scenario u svakom muško-ženskom odnosu, ali većina obaveza u braku pada na ženu. 

Od nje se očekuje da održava domaćinstvo pa i čitavu porodicu na okupu. Ona ide na posao, radi, zarađuje, čisti, pere, pegla, kuha, odgaja, vaspitava... Sve se to očekuje od žene. I mnogi će reći "Tako se ponaša prava porodična žena". 



I mnoge žene se neće protiviti tome jer one žele biti dobre supruge svom muškarcu. One žele održavati kuću čistom dok pritom imaju redovno zaposlenje. One vole peglati garderobu svog muškarca kako bi on bio dotjeran i ugledan. 

One žele tu potvrdu muškarca da su dobre žene, zbog toga se toliko trude oko braka i porodice. I baš zbog toga muškarac je često na većem gubitku nakon razvoda. Sve što je nekada dobijao na gotovo sada mora da radi sam ili da ide u potragu za ženom koja će to isto činiti. 

Dok žena koja je odavno naučena da sve to obavlja, nastavlja život samostalno bez da joj treba ičija pomoć. Razvedena žena gubi brak, razvedeni muškarac gubi puno više.

Pokreće Blogger.