Ženina visoka plata bi mogla dovesti do razvoda - Kako dominacija žene utiče na muški ego

Muškarci su navikli da budu zaštitici svojih žena i svojih porodica. Ali ako primjećuju da je njihova žena "iznad njih" tada se stvari počinju mijenjati.


Ako muž ima veću platu i više doprinosi porodici - to je sasvim tipična porodica reklo bi se. Ali, ako supruga ima veću platu tada bi se mogli početi nizati problemi. Postoji mnogo primjera za taj problem iz realnog života, ali počeću od svog. 

Kada sam se udala moj muž je bio vlasnik firme i zarađivao je jako mnogo novca. Objašnjavao mi je da nema potreba da radim i da je bolje da se posvetim djeci. Tako je i bilo. On je bio tipičan biznismen, uvijek dotjeran, uvijek skockan u svojim odjelima... 



Mnoge žene su ga željele i njemu je imponovala ta pažnja, ali uvijek je bio posvećen porodici. I znate kako je u svakoj vezi uvijek jedan partner nekako iznad onog drugog (možete pokušati to poreći ali to je uvijek tako), on je bio taj koji je bio dominantniji u našoj bračnoj zajednici. 

Međutim, stvari su se sa godinama počele mijenjati. Posao mu je počeo propadati i morao je zatvoriti firmu. Kasnije nije mogao pronaći posao u svojoj struci. Djeca su odrasla a ja sam dobila ponudu da radim u prestižnoj inostranoj firmi.



Imala sam sjajne uslove i sjajna primanja. Osjetila sam kako se naš bračni život mijenja. Ja sam postala ta dominantnija karika u našem odnosu i on to nije želio da prihvati. Smetalo mu je što smo zamijenili pozicije i što imam visoku platu. 

Toliko mu je vrijeđalo ego da je svakodnevno pokretao najgluplje svađe samo kako bi dokazao svoju dominantnost koja više nije postojala. I tako smo došli do totalnog otuđenja, pa i razvoda. Muškarci teško podnose da je njihova žena uspješnija od njih. 

Oni to doživljavaju kao poraz. I nije to samo u mom primjeru, to se dešava u mnogim brakovima. Osim u onim u kojima se lijen muškarac "udao" iz koristi, to je potupuno druga priča naravno. Zato drage žene, uvijek provjerite koliki je ego vašeg muškarca i kakvu karijeru želite postići prije nego što se udate.

Pokreće Blogger.