Da li se varanje smatra varanjem ako nismo u braku - Odgovor sveštenika

Da li se preljuba računa kao preljuba čak i kada dve osobe nisu u braku i vezani papirima i pečatima?


Na internet stranici Foma čitatelji šalju svoja pitanja sveštenicima u vezi nedoumica koje imaju po pitanju moralnog života i načina življenja. Prenosimo jedno veoma učestalo i zanimljivo pitanje, kao i odgovor protojereja Andreja Efanova. 

Čovjek je pitao protojereja, Andreja Efanova sljedeću stvar: "Da li se varanje smatra kao prevara čak i kada niste u braku? Da li je to loše i dok ste u vezi i ne planirate porodicu? Protojerej na to odgovara: "Gledajući sa hrišćanske strane, to jeste grijeh i blud koji bi mogao biti štetan za osobu. 



"Veze" koje su danas jako popularne su veoma komplikovana situacija jer tu status nije jasan. Otuda se nameće dosta pitanja, pa čak i ta koja ste vi postavili. Uopšteno, Bog ne podržava blud - ili samo komunikacija ili brak, bez ičega između toga. 

 Ako pokušam odgovoriti na tvoje pitanje, izdaja je izdaja. Bilo da je u poslu, u prijateljstvu ili u nekoj zajedničkoj stvari izdaja je uvijek loša, bez obzira kako na to gledali. Možda je vrijeme da dobro porazmislimo o tim vezama i izvučemo zaključak da li je vrijedno ostati u takvoj zajednici?" 



Da li se slažete sa riječima protojereja? Gledajući i sa bilo koje druge tačke gledišta prevariti osobu znači učiniti nešto što bi joj naštetilo, i to njoj iza leđa. Sve što morate sakriti od partnera i što bi ga do neke mjere povrijedilo je ružan akt i izdaja. Stoga, varanje jeste varanje i jeste pogrešno, dok god to radite tajno i iz loše namjere.

Pokreće Blogger.