Psihologija srećnog života: 5 pokazatelja da se za osobu vrijedi boriti - I 5 da ne vrijedi

U mnogim odnosima često se pitamo da li se trebamo boriti ili jednostavno napustiti taj odnos. I u prijateljstvu i u ljubavi nailazimo na isti problem. 


Po nekim psihološkim shvatanjima ovo je 5 pokazatelja da biste se trebali boriti za osobu: 1. Borite se za: Osobu koja pokazuje interes da razriješi problem sa vama. Onaj ko vas iskreno voli uvijek će naći način da riješi svaki problem i nesuglasicu sa vama. 

Ne borite se za: Osobu koja odlazi kada problem nastane. Ako ta osoba nema želju da raspravi o sukobu koji je nastao između vas, bez obzira ko je kriv - to pokazuje da toj osobi i nije mnogo stalo do vas. 2. Borite se za: Osobu koja vam pokazuje da vas voli i kada ste u najgorem izdanju. Po tome se pozna koliko vas ko voli. Ne borite se za: Osobu koja vas omalovažava kada niste u svom najboljem izdanju. Ako osoba počne da govori "Dotjeraj se malo, pogledaj na šta ličiš" to su direktne uvrede i ne biste to trebali trpiti ni od koga. 

3. Borite se za: Osobu koja vas iskreno sluša. To se ne može odglumiti. Osoba koja vas zna slušati je zainteresovana za vas, vaš život i vaše probleme. Ne borite se za: Osobu koja smatra da pričate gluposti kada pričate o nečemu vama važnom. To je veoma loša stvar i takva vam osoba ne treba. 4. Borite se za: Osobu koja je uvijek uz vas kada vam je teško. Po tome se prepoznaju pravi prijatelji i dobri ljudi. Ne borite se za: Osobu koja želi da bude sa vama samo kada je zabava u pitanju. A kada dođu teža i tamnija vremena jednostavno ispari. 

Takve osobe nikome ne trebaju u životu. 5. Borite se za: Osobu koja vas poznaje i želi vas upoznati sve više i više. To je osoba koja pamti vaše važne datume, omiljene stvari koje volite. To je neko ko će se uvijek zanimati za ono što imate za reći i poželjeti. 

Ne borite se za: Osobu koja igra na kartu "zaboravnosti". Nakve osobe, naime zaboravljaju sve važno što je vezano za vas. Zaboravljaju vaš datum rođenja, zaboravljaju vaše omiljene boje, piće jelo... sve što ste po nekoliko puta ponovili. Takve osobe vam ne trebaju.

Pokreće Blogger.