Kad loše govorite o drugima to vam se vraća duplo - 20 genijalnih indijanskih pravila za srećan život

Donosimo vam dvadeset pravila indijanskih plemena koje bi trebali poštovati za srećan život.


1. Često se molite. Veliki Duh će vas čuti čim progovorite. 2. Budite tolerantni prema onima koji se usput izgube. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa dolaze od izgubljenih duša. Zamolite ih da pronađu smjernice. 3. Pronađite sebe kroz sebe. Ne dozvolite drugima da kontrolišu vaš put. 

Ovo je vaš put, zaista samo vaš. Ostali mogu ići s vama, ali niko ne može umjesto vas. 4. Poštujtesvoje goste, odnosite se prema njima sa velikom pažnjom. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, budite pošteni... 5. Ne uzimajte ono što nije vaše, bilo od osobe, zajednice, divljine ili tuđe kulture. 



To nije zasluženo. Nije tvoje. 6. Poštujte sve na Zemlji, i ljude i biljke. 7. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i riječi. Nikada nemojte prekidati govor drugih, nemojte zamjerati, niti oponašati izrazom lica. Daj svakoj osobi pravo na lično izražavanje. 

 8. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativna energija koju pritom emitirate u svemir vratiće vam se više puta. 9. Svi ljudi griješe. Sve greške se mogu oprostiti. 10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tijela i duha. Budite optimistični. 11. Priroda nije naša, ona je dio nas. 



12. Djeca su sjeme budućnosti. Usadite ljubav u njihova srca i napojite ih mudrošću i mudrim učenjem. Kako rastu, dajte im prostora za rast. 13. Izbjegavajte povrijeđivanje drugih. Ovaj otrov će vam se vratiti. 14. Uvijek budi pošten. 15. Održavajte ravnotežu. 

Vaše mentalno ja, duhovno ja, emocionalno ja i tjelesno ja. Svi moraju biti podjednako jaki, čisti i zdravi. Obogatite se duhovnošću da izliječite svoje emocionalne rane. 16. Donosite svjesne odluke poput npr. šta ću biti i kakav ću biti, kako ću se ponašati i sprovoditi svoje postupke. 

Budite odgovorni za svoje postupke. 17. Poštujte privatnost i lični prostor drugih. Nemojte prodirati u strano vlasništvo. 18. Budite prvenstveno iskreni prema sebi. Ne možete biti pažljivi i istovremeno pomagati drugima ako niste pažljivi prema sebi i ne pomažete prvo sebi. 

19. Poštujte druge vjerske definicije. Ne tjerajte druge da vjeruju u vaše. 20. Podijelite svoju sreću. Podijelite je i učestvujte u davanju milosti.

Pokreće Blogger.