Nevolja testira iskrenost prijateljstva - Životne mudrosti o pravim prijateljima

Ne treba verovati ljudima s kojima smo se tek sprijateljili, a koji pokazuju da smo im draži od njihovih starih prijatelja; tako će se ponašati i s nama kada steknu nove prijatelje. – Ezop.


“Meni nije potreban prijatelj koji se u svemu slaže i na sve klima glavom, jer to isto moja sjena može da uradi još mnogo bolje.” Plutarh. "Među prijateljima treba voljeti ne samo one koje žaloste vaše nesreće, nego i one koji nam ne zavide na sreći." – Sokrat. 

"Sreća nam uvijek daje prijatelje, ali nesreća ih provjerava." – Francuske poslovice „Pravo prijateljstvo je kao zdravlje; njegova vrijednost se slabo primjećuje sve dok se ne izgubi.“ - Charles Caleb Colton. “Ne napuštaj starog prijatelja, jer novi se sa njim ne može mjeriti. 



Novi prijatelj je kao novo vino: kada je starije pićeš ga s užitkom.” - Narodna mudrost. „Osoba koja zahtijeva vašu tišinu ili koja negira vaše pravo da rastete nije vaš prijatelj.“ - Alice Walker. „Prijateljstvo koje je prestalo postojati nije nikada ni postojalo.” - Aurelije Augustin. 

"Uloga prijatelja je da bude uz vas kad griješite. Kad ste u pravu, svi će biti pored vas." – Mark Tven.  „Jedan od blagoslova starih prijatelja jeste taj što si možeš priuštiti da s njima budeš glup“. - Ralph Waldo Emerson. Vrjednujem prijatelja koji za mene nađe vremena na svom kalendaru.



Ali duboko cijenim prijatelja koji zbog mene ne konsultuje svoj kalendar. – Robert Brault „Pravo prijateljstvo nastaje onda, kada šutnja između dva čovjeka postane ugodna.” - Dean Koontz. "Nevolja testira iskrenost prijateljstva" - Ezop. 

Pokreće Blogger.