Da bismo dugo poživjeli i bili srećni - Važno je slušati i intuiciju: Naučnik objašnjava zašto

G. Gigernezer, direktor instituta M. Planca za ljudski razvoj kaže da u većini slučajeva naša institucija nije pomoćnik za pronalaženje pravog puta. Ona nam samo pomaže da instinktivno uklonimo iz života ono što nam je nebitno.


Profesor Gigerenzer je autor mnogih djela. U jednom djelu pod nazivom „Intuitivna rješenja: um podsvijesti“ on govori o sebi kao o osobi koja posjeduje racionalnu i intuitivnu inteligenciju. Citiraćemo ga: „U svom naučnom istraživanju se uglavnom oslanjam na svoju intuiciju. 

Nisam uvijek u stanju shvatiti zašto sam donio ovu ili onu odluku i zašto mislim da je ispravna, ali vjerujem svojoj intuiciji i zahvaljujući njoj mogu nastaviti dalje. Osim toga, imam priliku testirati svoje hipoteze i shvatiti njihov značaj, ovo se odnosi na naučnu aktivnost“. 



Uprkos tome što je naučnik, on sluša svoju intuiciju. I to ne samo u poslu, nego i u svom porodičnom i partnerskom životu. Na primjer, profesor Gigerenzer nije razmišljao da li je njegova supruga njegova srodna duša. Slušao je intuiciju. 

Zar vam se ne čini da su inteligentni ljudi uglavnom svi oni čija je intuicija jaka? Ukoliko ste rekli da, odgovor je tačan. Zahvaljujući intuiciji tragamo za znanjem. Čak i internet koristi neki nivo intuicije, naravno nije sličan onoj ljudskoj, više je programiran. 



To je mehanizam koji je razvijen da bi spriječio zbrku i haos na internetu, ali svakako možemo da ga poredimo sa onim što kod čovjeka nazivamo intuicijom. Kada čovjek na internetu dobije sve odgovore od pretraživača i kada mu pretraživač još dodatno ponudi informacije koje su važne, a koje čovjek nije ni tražio to izaziva kod čovjeka povjerenje. 

Zamislite kakav bi nered bio da internet ne prepoznaje nikakav algoritam i da vam nasumično izbacuje informacije. Ukoliko je internet u stanju da radi na ovaj način, onda to može svaki pojedinac među nama. Kada radite nešto, radite to istinski posvećeno. 

Potrudite se da uključite svu svoju inteligenciju koju posjedujete, sve njene oblike. Takođe, uključite i logiku, donosite zaključke i na kraju, sve to radite vjerujući svojoj intuiciji i onome što vam ona kaže i na šta vas navodi. 

Možda vam se čini ne tako važna, ali intuicija će vam pomoći da razdvojite važno od manje važnog. Albert Ajnštajn je jednom rekao sjajnu stvar: „Intuitivna inteligencija može se smatrati svetim darom, a racionalna inteligencija može se smatrati vjernim slugom. “.

Pokreće Blogger.