Disciplina je ključ do sreće: 5 navika koje bi trebali uvesti u svoju rutinu

Navike su pola našeg života. Naše navike su posljedica naše prošlosti i uzrok naše budućnosti. Zato je dobro obratiti pažnju na svoje navike, ukloniti one loše i uvesti što bolje. To ćete učiniti tako što ćete postati disciplinovana osoba i to uz pomoć sljedećih metoda.


Metoda 1. Postepeno mijenjajte svoj raspored: Da biste drastično promijenili svoju dnevnu rutinu - počnite s malim koracima. Vašem tijelu biće mnogo lakše prilagoditi se promjenama ako ih dnevno postepeno unosite u svoj život. Sve ono što ste uvijek htjeli postati, počnite korak po korak. 

Takve male promjene biće neprimjetne vašem tijelu, ali će imati veliki uticaj na vaš život. Metoda 2. Nemojte se prisiljavati da odete u krevet ranije: Da biste ranije ustali, morate ići na spavanje ranije, govore nam od djetinjstva. Istraživanja pokazuju da je bolje ići u krevet kada je tijelo umorno i fizički iscrpljeno.



I kada osjetimo da nam je vrijeme za spavanje. U suprotnom samo ćete se namučiti sa nesanicom. Metoda 3. Težite dosljednosti: Možda čekate vikend kako bi se konačno naspavali nakon radne sedmice. Ili želite prestati konzumirati vino pa ga ipak subotom popijete...

Možda želite započeti dijetu jer vam je to neophodno a onda pomislite kako bi nedjeljom mogli pojesti nekoliko komada torte... Možda vam te stvari izgledaju kao "dozvoljene sitnice" ali ako mislite postati disciplirana osoba, nemojte pretpostavljati da se navika ranog ustajanja ne odnosi na vikende. 



Čak i najmanja razlika u buđenju narušava vaš ritam, isto je i sa ostalim stvarima koje želite promijeniti. Metoda 4. Vježbanje: Sport odlično utiče na ljudski organizam. Ako ste zdrava osoba i ne postoje razlozi zašto ne bi smjeli vježbati ne postoji ni jedan razlog zašto biste odgađali trening. 

Neka vam to postane glavni hobi. U starosti ćete biti jako zahvalni na tome. Metoda 5. Odvojite vrijeme za sebe. Najbolje u jutarnjim časovima. Čak i ako idete rano na posao, naviknite se da legnete ranije i da ujutro odvojite pola sata ili sat kako biste uživali u nečemu što volite. Na primjer u doručku, šoljici kafe, jutarnjim novinama itd.

Pokreće Blogger.