Psiholog koji vjeruje da je pronašao ključ za sreću - Tri koraka do potpunog uživanja u životu

Martin Seligman, priznati pristalica pozitivne psihologije objašnjava da sreća ne zavisi od našeg socijalnog statusa, vjere ili fizičkog izgleda. 


Sreća je zapravo jedinstvena kombinacija onoga što je nazvao "prepoznatljivim snagama", poput našeg osjećaja za humanost, stepena umjerenosti, upornosti i sposobnosti da vodimo smislen život. Bile su to devedesete kada je on, kao predsjednik Američkog psihološkog udruženja, održao konferenciju na kojoj je izjavio da je psihologija morala napraviti novi korak naprijed. 

Tražio je da sa naučnog stanovišta treba proučavati šta ljude čini sretnima, pa bi na taj način bilo moguće pomoći ljudima da imaju zadovoljavajući život . Martin Seligman se smatra pionirom pozitivne psihologije. Međutim, pojam "pozitivna psihologija" prvi je smislio Abraham Maslow. 



Osvrćući se na pojmove sreće koje su isticali Konfucije, Mencije i Aristotel i integrišući ih sa modernim teorijama motivacije, Seligman je došao do zaključka da se sreća može graditi radom na tri vrlo specifične dimenzije: 1. Vodite ugodan život: 

Možda kad čujete izraz "ugodno", padne vam na pamet prilično hedonistički koncept, poput života usmjerenog na puko zadovoljstvo. To nije ono što Martin Seligman govori. Voditi ugodan život znači znati promovisati pozitivne emocije i potruditi se održati ih što duže u životu. 



Da bismo to postigli, prije svega je potrebno zadovoljiti naše osnovne potrebe, one koje su na vrhu Maslow-ove piramide potreba: prehrana, sigurnost, pripadnost, prepoznavanje. Takođe je važno pronaći ravnotežu između naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. 

Za ovo, Seligman predlaže sljedeće: Moramo biti zahvalni za svoju sadašnjost i biti sposobni pustiti ono što se moglo dogoditi u prošlosti. Potrebno je znati nositi se sa negativnim emocijama sadašnjosti, razviti svijest i promovisati nove načine sreće ovdje i sada. 

Na taj ćemo način budućnost gledati s nadom i optimizmom. 2. Izgradnja dobrog života: Uživanje u dobrom životu zapravo nije tako lako kao što bismo mogli pomisliti. Sreća nije uvijek sinonim za bogatstvo, moć ili društveni uspjeh. 

Svrha ovog sistema je tačno odrediti dimenzije na kojima bismo trebali svakodnevno raditi kako bismo se poboljšali i bili sretni. Oni su sljedeći: Vrline. Mudrost. Znanje. Vrijednost. Ljubav. Humanost. Pravda. Umjerenost. Duhovnost. Snaga. Znatiželja. Kritičko razmišljanje. Originalnost. Praktična inteligencija. Perspektiva. 

3. Živite smisleno: Smislen život vezan je za vrh piramide potreba Abrahama Maslowa, gdje razvijamo svoje vrline i snage da bismo doprinijeli sreći drugih. Govorimo o altruizmu, onoj dimenziji koju je Martin Seligman definisao kao vježbu dobrote, kao umjetnost spoznaje kako se uzdići iznad ličnog zadovoljstva i biti u službi onih oko nas. 

Ovo područje mozga povezano je s pozitivnim emocijama. Meditiranje, davanje ljubavi, saosjećanje i nesebičnost ne samo da usrećuju druge, već i direktno utiče na naš nivo sreće .

Pokreće Blogger.