Iz loše veze je teže izaći: 7 vrsta manipulacije kojima se mnogi muškarci služe u vezi

Neki muškarci pribjegavaju manipulaciji kada nisu sigurni da nešto mogu dobiti prirodnim putem.


1. Uslovljavanje: Otrovne osobe se osjećaju loše ako im je osjećaj superiornosti u opasnosti. Oni postavljaju pretjerane zahtjeve i na kraju vas kažnjavaju jer niste ispunili njihova nerealna očekivanja. Svako neslaganje i pokušaj kompetentnog „rješavanja“ sukoba izazivaju strah od kojeg se želi odbraniti.

2. Uvrede: Ovo je najprimitivniji način manipulacije drugim ljudima. Ovo je brz način da se osoba ponizi, obezvrijede njene intelektualne sposobnosti, izgled ili maniri. 3. Ističu svoju "dobrotu": Budite oprezni sa osobom koja stalno naglašava "koliko je dobra". 



Otrovne osobe i manipulatori vole "naduvati" sliku o sebi i predstaviti se kao velike dobrice. Svoju empatiju pokazuju u velikoj količini kako bi vas što prije osvojili. Faza idealizacije završava, a njihova stvarna suština ispada hladna i proračunata. 

4. Kršenje ličnih granica: Manipulatori se uvijek trude da pređu vaše lične granice. I nakon što su to učinili, oni će proširiti svoje "sfere uticaja" na vaš život. Jednom kada se to dogodi, teško je završiti takvu vezu. 5. Ponižavajući ton i sarkazam: 



Sarkazam je dobar kada su obe strane uključene u to. Ali sarkazam može biti jednostran i toliko zajedljiv da vas jednostavno "razmaže po zidu". 6. Sramota: Manipulatori često koriste frazu "trebalo bi da se stidite". To uništava samopoštovanje žrtve. 

On će reći da je za sve što vam se dogodilo vaša krivica. Pazite na sebe i ne otvarajte se nekome ko vas provocira da budete iskreni. 7. Kontrola: Nasilnik iscrpljuje žrtvu - finansijski, socijalno, emocionalno. Poigrava se vašim emocijama. Takvu vezu je teško okončati jer vjerovatno ostajete ovisni o njegovim pohvalama.

Pokreće Blogger.