Dobar čovjek nije uvijek dobar roditelj: Da li će djeca poštovati roditelje uglavnom zavisi od 2 stvari

Nije uvijek djetetov karakter zaslužan za ružno poštovanje, vrsta roditeljskog odgoja takođe igra ulogu.


Jedna stvar bi trebala biti jasna - dobar čovjek nije nužno dobar roditelj kao i što loš čovjek nije nužno loš roditelj. Svako sa svojom djecom postupa onako kako je naučen i kako umije. Imate roditelje koji žele najbolje svojoj djeci ali su mentalno jako ograničeni i plitki pa djecu uče samo pogrešne stvari. 

Djeci je kraj takvih roditelja teško da napreduju i dostignu neke velike uspjehe. Na primjer, ako imate roditelja koji živi po principu "radi za platu" onda se ne treba čuditi kada vidite da i njegovo dijete radi za minimalac i ne buni se zbog takvog života. 



Takvo dijete je naučeno da se za paru treba boriti i kada se posao pronađe tada se treba truditi da ga zadrži čak i ako ga ne voli. I na kraju takvi roditelji većinom dočekaju ogorčenost svoje djece jer ih nisu naučili ničemu boljem. Koliko će djeca poštovati roditelje većinom zavisi od 2 stvari: 

Prvo je kakav primjer roditelj daje djetetu. Na primjer, ako roditelj čini očite greške, laže, daje lažna obećanja, nije prisutan u životu djeteta ili slično - dijete će biti ogorčeno na njega u većini slučajeva. Drugo, važno je čemu učite dijete. 



Ako dijete učite tome da je život pretežak i da se pare moraju mučno zaraditi - to dijete će biti ogorčeno na vas. Zašto? Zato što će vidjeti kako u današnjem svijetu prepunom mogućnosti ljudi zarađuju velike novce za obične gluposti ili za 1% truda. Otuda će proizići nezadovoljstvo jer je to dijete naučeno lošem pristupu života.

Dakle, ako vas dijete ne poštuje nije uvijek stvar "njegovog karaktera" dosta tu ima i vašeg odgoja. Preispitajte malo svoje mjere odgoja i razmislite gdje ste griješili.

Pokreće Blogger.