U ljubavi - Borite se protiv problema, ne jedno protiv drugog: 3 osnovne ljubavne lekcije

Postoji nekoliko stvari koje direktno utiču na ljubavnu vezu, i to u negativnom smislu. 


Klinička psihologinja Carla Marie Manly smatra da većina nesporazuma u vezi proizilazi iz sljedećih stvari: 1. Borite se protiv sebe, a ne protiv problema: Drugim riječima - jedan od vas u svađi mora biti pobjednik i "u pravu".

Jedan pobjeđuje i tako hrani svoj ego, dok drugi osjeća ogorčenost, ljutnju i nosi se sa narušenim egom. Da li to koristi vezi? Prema Carli, mnogi parovi se fokusiraju na pobjedu, a ne na rješavanje pravog problema. Borimo se protiv sebe i tražimo potvrdu sebe radije nego da se fokusiramo na sam problem.



Povrijedimo partnera samo da ne bi bio povrijeđen naš ego. Nemojmo se onda pitati zašto su veze nesretne i nefunkcionalne. Nesuglasice treba rješavati saradnjom, tako da postoji pobjeda za obje strane. 2. Krivica, stid, kritika: Koliko ste ih puta koristili u komunikaciji sa svojim partnerom? 

Mnogi često. Okrivljavanje partnera je najčešći, a ponekad i najlakši način da im damo do znanja da smo povrijeđeni. Nažalost, to je i najmanje efikasan način koji ništa ne rješava. Pokreće borbeni i odbrambeni mehanizam u vašem partneru, pa ulazite u svađu, borbu za moć i pobjedu. 



Okrivljavanjem partnera upiremo prstom, ali se ne bavimo nekritički sadašnjim problemom. 3. Različito mišljenje vašeg partnera shvatate lično, neslaganje se pretvara u svađu: Ako se voljena osoba ne slaže s nama, skloni smo to shvatiti lično. 

Njegovo gledište nas ne zanima, ne pokušavamo razgovarati i obogatiti se drugim mišljenjem – već u to uvlačimo ego. Ako se naš partner ne slaže s nama, ljutimo se, osjećamo se kao da nas je izdao. Ovakvim stavom partneri pokazuju da ne cijene jedno drugoga.

Pokreće Blogger.