Psiholog ističe sitnicu koja kvari ljubavne veze: Nemojte misliti da ste vi zaštićeni

Bez truda i razumijevanja u vezi ne možete očekivati da će sve biti kao med i mlijeko. Jer neće.


Bez pravilne komunikacije među partnerima šanse za opstanak. Nezdrava komunikacija može nas učiniti teškim osobama i često uništiti odnose koje gradimo. Komunikacija je navika, a kada je nezdrava i toksična, vodi do neproduktivnog ciklusa koji partnerstvu ne donosi ništa osim svađe i boli.

„Komunikacija je neophodna za razvoj uspješne i harmonične veze jer je to najkorisniji način da se partneri povežu“, kaže dr. Connie Omari, direktorica Tech Talk Therapy, prakse za terapiju parova. Bez komunikacije nema šanse da partner sazna šta nam treba i šta želim. 



Bez komunikacije zaustavlja se uspostavljanje i produbljivanje intimne veze. Dr Omari komunikaciju vidi kao najefikasnije sredstvo za postavljanje stabilnih temelja intimnosti i odnosa. Zahvaljujući tome, moći ćemo riješiti svaki problem sa našim partnerom. 

Neefikasna komunikacija uzrokuje probleme. Mnogi stručnjaci uvjerili su se u činjenicu da partneri ne znaju kako komunicirati. Zbog toga ulaze u krug svađa i nesporazuma koji ne mogu da razbiju. I nije samo stvar naših riječi, često nas i gestovi ili izrazi lica dovode do problema. 



Naši gestovi, izrazi lica i pokreti često govore više od riječi. I sami znate da ako se tokom komunikacije vaš partner (ili bilo ko) ironičan osmjehne, prevrne očima, pogleda negdje drugdje ili vam čak ne dozvoli da završite rečenicu, koliko to frustrirajuće može biti.

Pokreće Blogger.