Toksična mama obično misli da je odlična mama - 5 načina da je prepoznate

Toksične majke u većini slučajeva ni ne primjećuju da su toksične, u tome je najveći problem. 


Roditelji uvijek žele najbolje za svoju djecu, ali ne postoje savršeni roditelji. Uvijek mogu pogriješiti čak i oni koji sebe smatraju najidealnijima. Zato je korisno da svaki roditelj pogleda sebe izvana i provjeri da li je baš on toksičan roditelj. 

Ovih nekoliko stvari bi moglo to dokazati. 1. Previše kritikujete: Smatrate majčinskom dužnošću da kritikujete dijete o svim njegovim greškama i slabostima. Naivno vjerujete da će dijete nakon što čuje vašu kritiku osjetiti zahvalnost i goruću želju da stvari ispravi, ali to obično ne bude tako. 



Nijedno dijete neće reći „Oh, hvala ti, mama, što si mi otvorila oči da sam lijen!", djeca ne razumijevaju kritike na taj način. 2. Previše hvalite: U većini, konstantne pohvale kvare dijete. Kada ga hvalite ono će misliti da je savršeno i prestati da se više trudi. 

3. Sve postupke djeteta doživljavate kao ličnu uvredu. 4. Svoje dijete kažnjavate zanemarivanjem i emocionalnim ucjenama. Hodate kamenog lica, obasipajući dijete hladnoćom samo zato što nije učinilo nešto što ste vi željeli. 



Tako dijete raste sa osjećajem da ga majka ne voli, ili da voli samo određena njegova ponašanja. 5. Previše očekujete. Toksična majka svoje dijete upisuje na razne kurseve i forsira da se ponaša kao odrasla osoba. Tako nećete pomoći djetetu da bude pametnije, prije ćete ga smoriti sa svime. 

Pokreće Blogger.