Sama ljubav nije dovoljna da brak traje: Glavni faktori koji održavaju brak u životu

Koliko će ljubav potrajati zavisi od toga koliko su partneri spremni da rade na svom odnosu. 


Možete biti divna žena, a on divan muškarac, koji se silno vole, a da vaša veza nikada ne uspije. Može se desiti da će se vaša veza i brak formirati, ali će se raspasti za pet godina. A dešava se i obrnuto: dva ozloglašena psihopata koja se nikako ne slažu na početku veze ali kasnije se ipak zavole i žive skladno. 

U čemu je caka? Biotno je da znate koji faktori poboljšavaju brak a koji loše utiču na njega. Bračni faktori koji doprinose stabilnosti: 1. Ljubav. Koliko god to osjećanje bilo obezvrijeđeno, upravo je to najjači motiv za održavanje braka. 



2. Simpatija i poštovanje. U ljubavi će uspjeti dvoje ljudi koji se saosećaju jedno s drugim, osjećaju uzajamno poštovanje, uvijek imaju o čemu da razgovaraju i njihovi pogledi na život se poklapaju. Bračni faktori koji doprinose nestabilnosti: 

1. Osveta. Kada jedan od partnera prolazi kroz težak jaz, odlučuje da klinom izbije klin. Baca se u novu vezu, kao u ponor, da bi otjerao svoju bol. Takve veze brzo se mogu pretvoriti u noćnu moru kada partner, umjesto da stvara dom, prati život ljubavnika. 



To nije slično strahu od usamljenosti, kako smo već rekli, on drži veze na okupu. 2. Kalkulacija. Na primjer ulazite u brak jer ste u zrelim godinama i vrijeme vam je. Ili ulazite u brak jer je partner bogat i može vam omogućiti dobar život. 

Ako nema barem simpatije i fizičke privlačnosti, onda izgledi nisu optimistični.

Pokreće Blogger.