Prije nego osudite druge prisjetite svih gluposti koje ste vi uradili: Psihologija sreće

Da li ste se nekada upitali da li ste savršeni? Da li ste bolji od drugih? Ko ste vi zapravo?


Vjerovatno ni vi, kao ni bilo ko drugi, niste savršeni. Uprkos tome, nastavljate da osuđujete druge ljude, učestvujete u pričama o drugim ljudima, zaključujete na osnovu izgleda, parfema, jezika ili odjeće koju osoba nosi. Ponekad nam neko zapadne za oko, pa na sve načine pokušavamo da saznamo što je više moguće o toj osobi. 

Donosimo razne pretpostavke na osnovu besmislenih stvari. Skloni smo tome da nekog proglasimo nepristojnim jer nije pozdravio svoje komšije, ali se nikad ne pitamo kakva priča se nalazi iza toga. Svako ima pravo na loše dane i to nas ne čini lošim ljudima, to nas čini jednostavno ljudima. 



Ali mi ipak sudimo, ne dopuštamo drugima da imaju loš dan. A onog momenta kada sudimo drugima, mi to ne činimo samo na osnovu izgleda. Mi sudimo na osnovu sopstvenih uvjerenja, sopstvene ličnosti i naših iskustava i perspektiva tokom života. 

Naša prošlost takođe utiče na nas. Prošlost utiče na svakoga, nije važno da li sudi drugima ili je on onaj kojem sude. Ali ljudima nikada ne možete objasniti svoju prošlost i razloge zbog kojih se ponašate na određen način. I to je sasvim u redu, ne mora svako da vas razumije. 



Važno je da vi razumijete sebe, da znate ko ste i odakle dolazite i da u svakom trenutku tokom života idete naprijed i dajete sve od sebe da budete najbolja verzija sebe. Ono što drugi misle o vama je samo njihovo mišljenje kojeg treba da se oslobodite da biste se razvijali i rasli kao osoba. 

Suditi drugima, imati predrasude i praviti stereotipe nije zdravo, ponekad je jako bolno, ali je sasvim prirodno. To je neodvojivi dio nas, jer tako filtriramo ljude i stvari koje su pred nama. Ukoliko želite da se oslobodite ovoga, treba da osvjestite koliko smo svi različiti...

Koliko smo jedinstveni i koliko je naš boravak na ovoj planeti jedinstven - kod svakog pojedinačno. Mi nismo prošli ničiji put i ne treba da sudimo, jer će to da utiče i nas. Moć je samo u našim rukama. Možda ne možemo da se promijenimo iz korijena, ali možemo da utičemo na sebe i na način na koji posmatramo ljude.

Pokreće Blogger.