Narcis vas želi ubijediti da ste vi ludi i da je problem u vama: Kako prepoznati ovaj tip ličnosti

Narcisoidnost može biti ozbiljna prepreka u izgradnji zdravih odnosa sa drugim ljudima. 


Narcis nije čovjek koji se gleda u ogledalo od jutra do mraka i govori jao što sam lijep. Tako većina ljudi misli da izgleda narcis. Narcisoidnost je psihološko stanje, koje može biti veoma destruktivno u odnosima sa ljudima. "Da li bi iko normalan učinio to što si ti učinio?" - glavna rečenica narcisa. 

On će učiniti sve da vam u glavu usadi mišljenje da je problem u vama. "Zašto si tako dramatična?", "Bože zašto si tako osjetljiva?", "Jesam ti rekao da će tako biti, nikada ništa ne uradiš kako treba!", to su glavne metode manipulacije ovog tipa ljudi. 



Ovo su neki od glavnih pokazatelja da je vaš partner narcisoidan: Ne priznaje svoje greške. Navikao je da ga stalno obožavaju i hvale, ali ne i kritikuju. Redovno daje prazna obećanja, jer na ovaj način pokušava da sebi stvori sliku svemoćnog heroja. 

 On ne prihvata sve tvoje ideje. Činjenica je da je on ljubomoran na vas i pokušava da zamijeni "mi" sa "ja". Nikada ne pita: "Kako si?" Njega to ne zanima. On se bavi samo sopstvenim životom i čeka da vi njega pitate kako je on. 



On zna sve tvoje mane. I, naravno, koristi ih u vlastitu korist i nameće vam komplekse. Opsjednut je materijalnim stvarima. Jer vjeruje da na taj način može naglasiti vlastitu važnost. Narcisi su zainteresovani samo da pričaju svoje priče

Pokreće Blogger.