Loša majka svom djetetu stalno nametne osjećaj krivice: Osobine toksične mame

Toksična majka često glumi dobru majku, i što je najgore često misli i da jeste dobra majka, ali je daleko od toga.


Ona ruši granice: Ova majka će ući u vašu sobu bez kucanja, bez srama preturati po vašim stvarima i bez oklijevanja prisluškivati telefonske razgovore. Ako započnete vezu sa nekim, vaša romansa će trajati sve dok vam majka to odobrava. 

U većini slučajeva će doći do pomračenja sunca ili kiše meteora kada počne sve da kontroliše. Ona će u toj osobi pronaći desetak karakternih osobina koje su "nespojive s vama" i pobrinuti se da ga izbriše iz vaše memorije. Ona vas ignoriše tokom sukoba: 



Bitno je samo da ona bude saslušana, nije bitno šta vi govorite, koliko vas nešto boli i izluđuje i koliku jačinu vaše riječi imaju. Ona te ponižava pred tvojim prijateljima: Pred strancima vaša majka zbija neukusne šale o vama - to je toksičnost. 

Ako nakon večeri pune uvreda pokušate da razgovarate o situaciji sa svojom majkom, ona će vam zamjeriti nedostatak smisla za humor. Nije li vam bilo smiješno kada je rekla da imate "klempave uši kao Dambo"? Ona se izvlači na šalu i optužuje vas da ste previše dramatični.



Ako iznenada najavite da ćete živjeti odvojeno, mama će pronaći 101 razlog da vas zadrži. Vaš pokušaj da pobjegnete iz njenog snažnog uticaja je veoma težak. Treba joj briga: Oprostite na istini, ali toksičnu majku ne zanimaju vaša osjećanja, planovi ili snovi. 

Važna joj je sopstvena dobrobit. Vi žrtvujete svoj odmor da biste pazili na stan svoje majke dok je ona odsutna. Odbijate kurseve da biste dali novac za kredit koji je uzela vaša majka za kupovinu automobila ili slično. Radite ono za šta ona daje dozvolu jer vas je ona navela da mislite da je ona bitnija od vas. Glavom i bradom to je toksična majka. 

Pokreće Blogger.