Život koji živite je odraz vašeg odnosa prema sebi: Psihologija srećnog života

Ako poštujete sebe, i drugi će vas poštovati. Formula je jednostavna, ali ipak teška za shvatiti, jer je teško napraviti promjene u sebi ako za njih nemate jak motiv.


"Vjeruj u sebe." "Vjeruj u svoje sposobnosti." "Vi ste najvažnija osoba u svom životu." - to su samo neki od savjeta koje svakodnevno slušamo ali nisu spremni svi poslušati ih. Rečeno nam je da možemo postići apsolutno sve ako samo vjerujemo u sebe, što naravno nije sasvim tačno. 

Stvari u životu se ne mogu postići jednostavnim vjerovanjem, potreban je i trud. S druge strane, znamo da je vjerovanje u sebe i prihvaćanje sebe važan faktor uspjeha, zadovoljstva, dobrih međuljudskih odnosa i sreće. Samopoštovanje nesumnjivo igra važnu ulogu u životu. 



Ono pruža vjeru u naše sposobnosti, daje motivaciju za postizanje ciljeva i planova. Problemi sa samopoštovanjem se manifestuju na različite načine. Takvi ljudi su pretjerano korisni drugima, jer žele njihovu pažnju. Često potiskuju svoje potrebe i želje kako bi zadovoljili druge. 

Izuzetno su osjetljivi na mišljenje drugih i dovode u pitanje svaku njihovu odlučnost. Često se osjećaju nedostojno, tužno, usamljeno... Teško uspostavljaju i održavaju odnose s drugima, teško pristaju na nove stvari i plaše se rizika. Odlikuje ih čudno ponašanje i povučenost. 



Obično se fokusiraju na negativne stvari u životu i imaju pesimističan pogled na svijet. Često doživljavaju anksioznost, strah, depresiju što ih kasnije koči u životu. Sumnjaju u svoje sposobnosti i osjećaju da nemaju šanse za uspjeh.

Pokreće Blogger.