U braku ili oboje pobjeđuju ili oboje gube: 7 pravila savršene ljubavi prema psihologu

U braku sve mora biti jednako, supružnici se ne bi smjeli takmičiti jedno sa drugim i nadmetati.


Prema psiholozima, ovo su najvažnije stavke u svakom ljubavnom odnosu. 1. U braku oboje pobjeđuju ili gube. Opcija u kojoj je jedan pobjednik, a drugi gubitnik jednostavno ne postoji u ljubavnom odnosu. Veze traju sve dok se oboje smatrate jednakima. 

Ako ne, onda je vrijeme da se nešto promijeni. 2. U svađi, zapamtite formulu 90/10. Istraživanja pokazuju da se parovi svađaju 90% zbog prošlosti i 10% zbog nečega u sadašnjosti. Zato stručnjaci predlažu da se greške iz prošlosti pažljivo analiziraju kako problem ne bi eskalirao. 



3. Ako ne možete vi, nek uradi neko drugi. U mnogim slučajevima to pomaže u pronalaženju uspješnog izlaza iz situacije. Na primjer, ako ni jedno od vas ne može pokupiti dijete iz škole, ne svađajte se ko bi to trebao učiniti već možete zamoliti treću osobu da to uradi. 

4. Niste uvijek u pravu, čak i ako ste u pravu. Isto je i sa vašim partnerom. Često postoje situacije kada se morate pretvarati da niste u pravu ili sagledati stvar iz ugla svog partnera. To je jedna od garancija skladnog odnosa. 5. On voli tebe, a ne tvoj oklop. 



Mnogi ljudi su tokom godina obukli nevidljivo svemirsko odijelo koje pomaže sakriti njihove slabe tačke. U zdravoj vezi ne morate da izgledate jače nego što jeste, jer se vaš partner zaljubio u vas sa svim karakteristikama. 6. Ne psujte pred djecom. 

7. Prijatelji nisu svađa u svađi. Najbolje je da se ne oslanjate sto posto na mišljenje prijatelja u vezi vaše ljubavne veze, vi najbolje znate šta treba ili ne treba činiti.

Pokreće Blogger.