Oslobodite se želje da budete dobri drugima na svoju štetu: Psihologija srećnog života

Osobe koje su nesigurne i koje imaju manjak samopozdanja zapravo se više trude da se drugima dopadnu.


Da li drugi poštuju vaš lični prostor? A da li mislite da je potrebno truditi se da svima ugodite? Zavisno kako odgovorite na ova pitanja možete shvatiti koliko brzo možete napredovati. Naš članak će vam pomoći da shvatite ove probleme i odredite koje su to lične granice i kako ih izgraditi. 

Danas mnogi ljudi razmišljaju o tome kako izgraditi lične granice i komunicirati na prihvatljiv način sa sobom i drugim ljudima. Međutim, želja da se pokažu u dobrom svjetlu često ima kontra efekat. Želimo biti prihvaćeni i dozvoljavamo ljudima da pređu naše granice.



Uz stalnu želju čovjeka da bude dobar, njegova psiha je u konstantnoj napetosti - osjeća se depresivno, ne nalazi snage da se opusti i oslobodi tereta tuđeg mišljenja. Kada gradite lične granice, nemojte se bojati minimizirati komunikaciju s onim ljudima koji to još nisu spremni prihvatiti. 

Važno je naučiti poštovati svoje odluke i slijediti svoja pravila. Pogotovo u onim situacijama kada drugi to ne čine. Kada postavite granice u svojoj glavi, trebate i druge izvjestiti o njima. Na taj način ne samo da ćete bolje živjeti nego ćete i shvatiti ko je loš čovjek i ko ih gazi.



Zapamtite da lične granice određuju životni standard i koliko lako idete ka svom cilju. Specifični principi interakcije sa sobom i drugima pomoći će vam da brže postignete ono što želite i neće dozvoliti da se drugi u to miješaju.

Pokreće Blogger.