Od davnina se vjeruje da bacanje hljeba priziva nesreću: Vjerovanja koja možda treba poslušati

Mnoga starinska vjerovanja nemaju nikakvog smisla, ali neka od njih ipak je bolje poslušati.


Od pamtivijeka, kruh se smatrao kao važan dio svakog domaćinstva i glavni vid prehrane. Hljeb ima veliko značenje i u mnogim religijama, pogotovo u hrišćanstvu. Ali ono što je najvažnije jeste da ne bacate hljeb, to bi se čak moglo smatrati kao veliki grijeh. 

Mnogi ljudi vjeruju da uz njegovu pomoć lako možete privući bogatstvo i prosperitet u svoj dom. Kako bi privukli finansijsko blagostanje u svoj dom važno je da svakodnevno imate neku vrstu peciva. To može biti hljeb, pita, kiflice ili druge vrste peciva. 



U vjerovanjima takođe postoji to da je dobro peći kolače u obliku kruga. Kolači u obliku kruga označavaju godinu na izmaku koja je uspješno završila i zato ih je dobro spremati na kraj godine. Holanđani i Mađari jedu krofne, a Italijani kuglice posute šećerom u prahu. 

Još jedno vjerovanje vezano za hranu je da nije dobro da vam ispada iz usta. To je često povezano sa proždrljivošću i negativnim dešavanjima. Mnoga vjerovanja kažu da ako vam hrana ispada iz usta neko u vašoj porodici je možda gladan. 



Što se tiče pića, najbitnije je da u gostima ne ostavljate ne popijeno piće. To bi moglo značiti da ostavljate svađu ukućanima koje ste posjetili. Ako razbijete čašu to se ipak smatra dobrom srećom. U narodu se govorilo da ako pijete kafu iz okrnjene šolje velike su šanse da ćete se vjenčati za udovicu/udovca.

Pokreće Blogger.