"I živjeli su srećno do kraja života" zapravo ne postoji - Realna strana života u braku

U realnom životu ne postoji ono "I živjeli su srećno do kraja života", sreća nije konstanta i ljudi ne bi trebali vjerovati u te konstatacije koje srećemo u bajkama. 


Mnoge žene i dalje imaju tradicionalniji pogled na život, zasnovan na porodičnim vrijednostima. Sanjamo da jednog dana upoznamo vjerenika, udamo se za njega, rodimo i odgajamo zajedničku djecu, možda nabavimo kućnog ljubimca i onda živimo sretno do kraja života. 

Istovremeno, ništa od ovoga neće pomoći da nas čini konstantno srećnima, a pogotovo ne loš pristup braku. Nažalost, idealiziovanje braka postoji od pamtivjeka. Ljubav je na početku kao paket slatkiša kojeg kada često konzumirate prestajete da uživate u njemu. 



Kada biste rjeđe imali slatkiše više biste uživali u njima. Ali ne možete ih imati rjeđe kada su tu pred vama i lako dostupni. Tako je i sa brakom. Čak i nakon mnogo godina braka, veza mnogih parova neminovno ide ka svom završetku, a žene često postaju pokretači jaza. 

Ponekad ovu odluku donesu iznenada, jer im je više muka od toga da budu samo jedan slatkiš kojeg se neko zasitio. Pa kako onda da održavate tu želju u braku ako ste konstantno zajedno? U tome i jeste stvar. Supružnici bi trebali imati odvojeno vrijeme za sebe. 



Na taj način imate vremena da razmislite o svim sferama svog braka i shvatite šta vas tu najviše usrećuje. To ne znači da bi trebali biti razvojeni sedmicama ili mjesecima. Već je dovoljno da imate vrijeme za sebe u toku dana, pa makar to bilo sat vremena. 

Mnoge žene se plaše ovo pružiti svom muškarcu u strahu da će se on ohladiti ili zagrijati za drugu ženu. Ali prije će to učiniti ako ga gušite i smarate nego ako mu dajete vremena za sebe i svoje hobije. 

Pokreće Blogger.