Položaj spavanja može reći koliko se volite: Spavanje na suprotnim stranama može spasiti vezu

Navike spavanja mogu imati mnogo veze s tim koliko su partneri bliski i kolika je njihova potreba za fizičkom blizinom. 


Da li ste znali da žene u dugotrajnim vezama brže zaspu i rjeđe se bude tokom noći u poređenju sa slobodnim ženama? Jedan od razloga je osjećaj sigurnosti, koji snižava nivo hormona stresa i povećava nivo oksitocina, hormona ljubavi. 

U nastavku otkrivamo šta položaji spavanja govore o vama. Krevet i ljubav mogu se shvatiti kao sinonimi, to su dvije povezane stvari. Vjerovatno smo svi čuli priče o tome kako su dvoje strastvenih ljubavnika gotovo cijeli odmor proveli u hotelskoj sobi. 



S druge strane, poznajemo i parove koji se u teškim trenucima emocionalno i fizički distanciraju spavajući u odvojenim krevetima. San je jedna od fizioloških potreba svakog čovjeka, ali s druge strane, to je i proces u kojem smo najranjiviji. 

I upravo zbog toga, san je odličan pokazatelj koliko smo s nekim bliski. Spavanje u paru ima mnogo pozitivnih efekata i na zdravlje i na vezu. Zato položaj u kojem spavate takođe ima značenje, a ovo su neki od najčešćih položaja u kojem partneri spavaju:



1. Spavanje u kašiki: Kada spavate u kašiki, važno je da li ste mala ili velika kašika. U prvom slučaju, partner je iza vas, a u drugom slučaju vi ste iza partnera. Imati partnera iza sebe stvara osjećaj intimnosti i sigurnosti. Glavno značenje ove pozicije je povjerenje. 

Ako ste vi iza svog partnera, to može pokazati vaš zaštitnički stav ili čak posesivnost. 2. Glava na partnerova prsa: Takav položaj sa partnerom pokazuje njegovo samopouzdanje i želju da vas zaštiti. Ako vaš partner spava na leđima, a vi imate glavu na njegovim grudima, ovo govori: 

"Imam svu snagu koja mi je potrebna da te zaštitim ." Ako ostatak tijela držite u fetalnom položaju, to možda ukazuje na pretjeranu ovisnost o vašem partneru. A ako imate ispruženo tijelo u ovom položaju, pokazujete nezavisnost. 

3. Lice i tijelo okrenuti jedno prema drugom: Kada spavamo 'licem u lice' sa svojim partnerom, to je nesvjestan pokušaj da pronađemo veću bliskost. Ako vi ili vaš partner počnete da spavate na ovaj način, postoji velika šansa da se osjećate udaljeno jedno od drugog i želite da se ponovo povežete. 

Radi se o nedostatku intimnosti. 4. Spavanje na suprotnim stranama kreveta: Ako oboje spavaju strogo na svojoj strani kreveta s fizičkom distancom između, to može ukazivati na želju za većom odvojenošću i nezavisnošću. 

Ova pozicija takođe može biti znak da nešto nije u redu, bilo da se radi o stresu na poslu ili o neizrečenoj tajni. S druge strane, takav položaj je i praktične prirode – nekome je vruće noću, neko se želi zaštititi od partnerovog udaranja i okretanja tokom noći i osigurati kvalitetniji san... 

Važno je da prihvatite ovakav način spavanja kao normalan jer je to nešto što vama odgovara i može vam spasiti vezu. Bolje i to nego da spavate neudobno u zagrljaju. U ovom slučaju stručnjaci savjetuju 15 minuta 'maženja' prije spavanja, a zatim svako na svoju stranu.

Pokreće Blogger.