Život sa roditeljima može biti degradirajuć: 5 znakova da je vrijeme da napustite roditeljski dom

Svi znamo da je život u porodičnom domu sa roditeljima jako udoban i zgodan, ali nije uvijek najbolji. 


Pored mame i tate, ma koliko godina imali, osjećaćete se zaštićeno i posebno. Lijepo je imati dobar odnos sa roditeljima i živjeti sa njima, međutim nekada zaista dođe vrijeme da promijenite mjesto stanovanja i da se osamostalite. Život sa roditeljima, ma koliko ugodan bio, može čak i da vam naškodi. 

Naravno, napuštanje doma nije jednostavno, ali samostalan život je nešto što bi svako od nas trebao da iskusi. Možda ponekad nismo svjesni nekih stvari, možda nećemo prepoznati pravi trenutak za napuštanje roditeljskog doma, ali postoje određeni znakovi koju mogu da nam ukažu na to. 



Jednostavno počnite da obraćate pažnju i shvatićete da li je došlo vrijeme da počneti vaš samostalni život odvojeni od roditelja. Koji su to znakovi? 1. Roditelji ne vjeruju u nezavisnost njihovog djeteta. Mama i tata su ljudi koji bi sve uradili za svoje dijete, ma koliko ono odraslo bilo. 

Ponekad pretjeraju u ovoj dobroj namjeri, pa toliko kontrolišu odraslo dijete da ono ne može da radi bilo šta bez njihovog znanja i dopuštanja. Oni se čak miješaju i u odluke koje dijete donosi, ponekad čak očekuju da oni donesu odluke koje se tiču samo djeteta. 



2. Roditelji iskorištavaju dijete. Roditelji ovo rade da bi ostvarili neke od svojih ciljeva i ambicija. To znači da svom odraslom djetetu diktiraju profesiju kojom očekuju da se bavi, određuju mu partnera, odnosno nekog sa kim treba da osnuje porodicu. 

U ovim uslovima dijete je vrlo ograničeno, postoji mogućnost da neće moći da se ostvari i da postane ono što jeste i što želi biti. Takvo dijete neće izrasti u osobu koja je zadovoljna svojim životom. 3. Roditelji ne vjeruju u snove koje ima dijete. 

Roditelji smatraju da su snovi djeteta suludi, da se ne mogu ostvariti. Oni ga otvoreno ne podržavaju u njegovim nastojanjima, ponekad mu se čak i otvoreno podsmjevaju. Time pokazuju da za njih djetetove želje i snovi ne vrijede ništa. 

To može pokvariti odnos između djeteta i roditelja, ali takođe može da utiče na djetetov život. 4. Roditelji ne vjeruju djetetu. Oni mu neće dozvoliti da učini bilo šta jer nisu sigurni u njega. Stalno ga ispravljaju. Dijete može početi da osjeća krivicu, ali pored toga takva osoba nikada neće moći da preuzme odgovornost. 

5. Mama je kraljica! Majke očekuju potpunu pažnju djeteta. Ona dominira i sve mora da se podčini njoj. Zbog toga dijete neće moći da se bavi stvarima koje ga zanimaju, njegova jedina preokupacija će biti majka. Ovo su sve znaci upozorenja – možda je vrijeme da odete!

Pokreće Blogger.