Zašto najbolje žene privlače narcisoidne i manipulativne muškarce: Istraživanja pokazuju

Ne završavaju sve dobre žene u brakovima sa sjajnim muškarcima. One su često glavna meta za loše profile muškaraca. 


Vjerovatno ste nekada tokom života upoznali muškarca koji je nevjerovatan, odnosno makar se činio nevjerovatan, šarmantan i harizmatičan na početku, a istovremeno jako zaljubljen u vas. Sigurno vas je oborio sa nogu. Ali ta idila je bila kratka.

Jer čim vas je osvojio promijenio je svoje ponašanje, postao vrlo kritičan i sebičan. Zašto uopšte privlačimo takve muškarce? I kako da se izborimo sa njima? Prvi korak je razumijevanje zašto privlačimo narcisoidne i sebične ljude, šta je to što nosimo u sebi. 



Nakon toga možemo da razmišljamo o strategijama kako da ih izbjegnemo ili, ukoliko ih susretnemo, kako da se izborimo sa njima. A sledeći korak je da razumijete zašto vas privlače takvi ljudi, kakav to magnet privlačenja nosite u sebi? Postoje 4 glavna razloga: 

1. Vaspitao vas je narcisoidni roditelj. Ovo je najčešći razlog zašto privlačite narcise i zašto vas privlače narcisi. O ljubavi se uči u porodici, od ljudi koji su nam najbliži, a to su naši roditelji. U najranijim danim podsvjesno programiramo naše osjećaje za ljubav i intimne odnose. 



Djeca koja odrastaju sa narcisoidnim roditeljima postaju osobe koje u budućnosti za sebe pronalaze narcisoidne partnere, jer su navikli na takav odnos. 2. Vaš osjećaj empatije je izuzetno razvijen. Da biste razvili bilo kakav, a naročito intiman odnos sa nekim, morate da se povežete sa tom osobom i njenim osjećanjima. 

Morate biti u stanju da sebe stavite u nečiju poziciju kako biste razumjeli i osjetili ono što oni prolaze i shvatili njihovo gledište. Narcis uvijek traži da vrednujete njegovo gledište, a ako je vaša empatija prejaka vi ćete biti ranjivi i popustićete nad njihovom manipulacijom. 

3. Žrtvujete sebe da biste zaslužili ljubav. Možda ste ovo mišljenje formirali tokom odrastanja, a možda je došlo nakon nekog iskustva. U svako slučaju nema potrebe da žrtvujete sebe da biste sa nekim imali zdrav odnos. 

Odnos treba da se razvija u dve strane, trebate da dajete, ali i da dobijate – to je strategija koja garantuje trajnu ljubav. 4. Ne vjerujete da ste vrijedni ljubavi. Ovo mišljenje je posljedica niskog samopoštovanja. Ukoliko njegujete ovakav stav vi ćete biti izuzetno ranjivi pred narcisom, a on će to da iskoristi. 

Na početku veze će vas bombardovati pažnjom, ali kasnije će sve prestati. Vremenom će narcis nedostatak vašeg samopoštovanja i samopouzdanja usmjeriti protiv vas, suptilno vas navikavati na njegovu kontrolu i pažnju. 

Zapamtite da ovo nije zdrav odnos i da ni u kom slučaju niste dužni da ostanete u ovakvom odnosu. Ukoliko shvatite da ste sa narcisom ili osjetite manipulaciju treba da mislite samo o sebi i svojim interesima.

Pokreće Blogger.