Muškarac koji negira vaše osjećaje - Upravlja vama: 4 taktike kojima manipulator uspostavlja kontrolu

Sigurno ste se makar jednom u životu susreli sa osobom koja koristi manipulaciju da bi ostvarila kontrolu.


Manipulativne osobe sigurno nećete zapamtiti po nekim lijepim postupcima i djelima prema drugim ljudima. Možda na početku može da vam se čini ovakva osoba zanimljiva, možda vam komunikacija sa njom može biti simpatična, ali kada shvatite šta radi i kako se ponaša brzo će kod vas izazvati odbijanje.

Ovakve osobe, iako žele da ostvare komunikaciju, istovremeno žele da nanesu štetu onome koga su izabrali za svoju žrtvu. Ali kako to čine? Postoji zapravo mnogo taktika za upravljanje drugim ljudima i uspostavljanje kontrole nad njima. 



Vješti i iskusni manipulatori će koristiti nekoliko trikova samo da bi održali kontrolu. Otkrivamo vam 4 taktike koje svaki manipulator koristi. 1. Izmjena sjećanja. Ukoliko nešto krene naopako, ukoliko plan koji je manipulator osmislio krene da se razvija na drugu stranu on nikako i nikada neće priznati svoju krivicu.

Jedino što će uraditi tad jeste pokušati se izvući na prošlost. On će tvrditi da je došlo do nesporazuma, da nije dobro razumio stvari. Tvrdiće da mu niste rekli tačno šta treba da radi. Sve što kaže zvučaće jako uvjerljivo. 2. Izbjegavanje sukoba i diskusije. 



Manipulatori apsolutno nikada neće preuzeti odgovornost za svoje postupke. Ukoliko stvari pođu po zlu manipulator će da izbjegne bilo kakav razgovor tako što će na sve načine da se potrudi da promijeni temu. Pokušaće čak i da vam daje komplimente, samo kako biste zaboravili zašto je uopšte počela diskusija. 

3. Igra žrtve. Manipulator često koristi ovu igru. On će sebe pravdati ulogom žrtve. Tražiće izgovore, pričaće vam o svom teškom životu i tome koliko i kako je on patio u prošlosti. Sve to će navoditi kao izgovore za svoje sadašnje ponašanje. 

Od sebe će napraviti žrtvu, a na vas će uticati pritiskom da se sažalite nad njim. Svaka normalna osoba će u ovoj situaciji da se sažali nad manipulatorom i njegovom teškom sudbinom, umjesto da nastavi raspravu. 4. Kontraoptužbe. Ovo je posljednja stepenica u odnosu sa manipulatorom. 

Ukoliko ništa od prethodnih taktika ne uspije, manipulator prelazi na posljednju taktiku koju nazivamo kontraoptužbama. Manipulator će stvari okrenuti u svoju korist tako što će svu krivicu svaliti na žrtvu. Pod svaku cijenu će sebe pokušati osloboditi odgovornosti. 

Sačuvaće sebe patnje i neće odgovarati za sve ono što je učinio. Sve svoje odgovornosti on prebacuje na osobu koja mu je najbliža u tom momentu, a to je žrtva. Sa manipulatorima je zaista teška komunikacija, zato budite oprezni.

Pokreće Blogger.