Djeca najlakše manipulišu svojim roditeljima: 4 stvari koje ne bi trebali dozvoliti odrasloj djeci

Mnoga djeca misle da je roditeljska ljubav tolika da može oprostiti svaku glupost, pa zbog toga i čine razne gluposti. 



Rečeno nam je još od malih nogu, ako želite da održite dobre odnose u porodici, spremite se da izdržite, razumijete i oprostite. Ali mnoga djeca toliko manipulišu svojim roditeljima da je zaista neophodno da se tome odupru. Niko ne bi trebao izvlačiti korist iz ljubavi.

Ovo su neke od stvari koje roditelji ne bi trebali dozvoliti svojoj djeci da rade nakon što su odrasli: 1. Emocionalna ucjena: Mama, ako me voliš, onda ćeš prihvatiti mog muža. Tata, ako me voliš, onda daj milion da promovišem svoj posao. 



Ako ne uradiš kako ti kažem, onda ću se uvrijediti na tebe i misliću da me nikad nisi ni volio/voljela. Čista manipulacija! Ne predaj joj se. Čuvajte svoje interese, ne pristajajte na nepovoljne uslove za vas. 2. Nadoknađivanje krivice. Moja prijateljica je sama odgajala sina. 

Krivicu što je dječak odrastao bez oca nadoknadila je time što mu je dozvolila da radi šta hoće. Hoćeš motor sa 13 godina? - Može! Hoćeš da ostaješ vani poslije ponoći? - Može! Da ne pričamo o tome u kakvo loše društvo je dječak upao i kasnije lošim putem krenuo. 



To nije rješenje! 3. Rod si mi, ne moram ti vratiti. Mora postojati poštovanje ličnih granica. Pozajmljen novac? Vrati. Slomio si šolju tvoje majke? Nemoj se izvinjavati, kupi joj novu. To što nas neko voli bezuslovno ne znači da mu ništa nismo dužni nakon što uzmemo od te osobe. 

4. Ispravljanje krivih rijeka. Ako volite da živite na određeni način, ne dozvolite nikome da kritikuje i preoblikuje vaš život, pa čak ni vašoj djeci. Djeca ne bi trebala petljati se u život svojih roditelja i ismijavati njihove hobije ili uvjerenja.

Pokreće Blogger.