U prošlosti, internet su zamjenjivali savjeti naših majki i baki - Zastarjeli savjeti za mlade majke

U današnje vrijeme svijesni smo da nam je skoro pa svako saznanje dostupno na jedan klik, ali u prošlosti nije bilo interneta i dosta stvari nismo znali. Tada smo zavisili od savjeta starijih ljudi. 


Uzimajući u obzir temu mladog majčinstva, danas je svakoj mladoj majci dostupna skoro svaka informacija jednim klikom na pretragu. Međutim, u doba kada nije bilo interneta žene su se oslanjale isključivo na savjete starijih i iskusnijih žena i majki. 

Danas na neke od tih savjeta gledamo sa čudom ili čak podsmjehom. Evo najčećih savjeta naših starijih, pa sami procjenite koliko se slažete sa njima: 1. Rano sjedenje. Nekada je važilo pravilo da dijete sjedi uz pomoć jastuka, danas se to smatra štetnim. 



Smatra se da rano sjedenje ne samo da ne doprinosi razvoju kordinacije djece, već čak šta više negativno utiče na kičmu. 2. Rano učenje djece na tutu. Doktori savjetuju da se preveliko forsiranje i pritisak ne vrši kada je u pitanju učenje na tutu. 

Smatra se da to može kod djece stvoriti negativne asocijacije koje će se kasnije ispoljiti u životu. 3. Perite samo ručno. Mišljenje da se bebine stvari moraju isključivo samo prati ručno i otkuvavati je prošlost. Danas, stručnjaci preporučuju da perete u mašini kao i sve drugo, samo da pažljivo birate deterdžente, da ne bi iritirali dječiju kožu. 



4. Nekada se vjerovalo da ukoliko je dijete ljevoruko, učite ga na desnu stranu. Nekada, prije 50ak godina stav prema ljevorukim osobama je bio drugačiji. U školi su se djeca forsirala da pišu desnom, i da usvoje sve navike istom rukom. Danas, biti ljevoruk je isto kao i biti dešnjak. 

Čak šta više neke prednosti se odnose više na ljevoruke ljude. 5. "Ne navikavaj dijete na ruke" je sigurno nešto što ste barem jednom čule kada je odgoj vašeg djeteta u pitanju. Međutim, mnogi psiholozi su danas ubjeđeni da to nema nikakve veze, i baš suprotno, tako stvarate bliskost sa svojim djetetom.

Pokreće Blogger.