Osnovne vještine za stvaranje zdravih odnosa: Muškarcu treba žena koja zna kontrolisati emocije

Postoje četri faze kroz koje prolazimo tokom života kako bismo došli do srećnih veza: razumijevanje vlastitih potreba, odabir pravog partnera, izgradnja snažne veze, okončavanje nezdravih odnosa.


Psihologinja Joan Davila sa Univerziteta Stony Brook u New Yorku smatra da su sljedeće stvari ključne za izgradnju zdravih odnosa: 1. Pravilno analiziranje. Analiza situacije nam omogućava da shvatimo šta se dešava oko nas ali i da naučimo neku lekciju. Ovo je takođe jako važno u ljubavnim vezama.

To nam pomaže da postanemo svjesniji naših vlastitih greški i spriječimo probleme koje one mogu prouzrokovati. Pravilno analiziranje nam pomaže da bolje razumijemo sebe, svoje potrebe i želje, ali isto tako i partnerove. 3. Pravilna komunikacija. 



To znači da trebate znati razgovarati tako što nećete samo pričati, već i slušati svog partnera. Pravilna komunikacija ne znači da morate izbaciti psovke, ne smijete se svađati ili povisiti ton, baš naprotiv - sve su to stvari koje se dešavaju tokom komunikacije. 

Ono što je bitno jeste da ne nadjačavate svog partnera u svojim izlaganjima, već da saslušate šta on ima za reći i da ga razumijete. Zapamtite, kada cijenite potrebe jedni drugih biće manje svađa i nesporazuma. 3. Držanje emocija pod kontrolom. 



Ova vještina pomaže da ostanete smireni u stresnim situacijama i da racionalno procijenite svaku situaciju. Što je najvažnije, ta vještina je važna za sva polja vašeg života, ali u velikoj mjeri za ljubavne odnose. Na primjer, čekate odgovor partnera na vašu poruku. 

Vrijeme prolazi, a on ne odgovara. Postajete nervozni, ljuti, provjeravate telefon svaki minut i dobijate želju da ga nazovete ljutito još sto puta. Ali ako ste naučili da kontrolišete svoje emocije, onda ćete sebi reći: „Smiri se, dobićeš odgovor kada bude mogao odgovoriti." ili "Nema smisla gledati u telefon svakih pet sekundi, očigledno je zauzet." Sve ovo možda izgleda kao težak posao, ali nagrade su ogromne, zato je važno da se potrudite.

Pokreće Blogger.