Preljuba se može oprostiti ako je ljubav prava: Psihološki vodič za opraštanje nevjerstva

Opraštanje preljube nije ni dobra stvar, ali nije ni ludost. Sve je stvar toga kakva je ljubav bila u pitanju.


Kada vas prevari osoba koju ste najviše voljeli i kojoj ste najviše vjerovali dovodite se u situaciju da ne znate šta činiti dalje. Oprostiti ili ne oprostiti, odluka pred vama je jako teška... Mnogi će vas savjetovati nešto drugačije i naići ćete na različita mišljenja. 

To će možda biti najbitnija odluka koju ste u životu morali donijeti jer šta god da odlučite sa sobom nosi određene posljedice. Ako niste sigurni šta činiti, obratite pažnju na jednu stvar: Da li je veća ljubav koju osjećate prema partneru ili je veća mržnja zbog toga što vas je prevario? 



Izvažite svoja osjećanja i obratite pažnju kojih ima više - ljubavi ili mržnje. Možda ste zbunjeni i pitate se kako bi iko mogao mrziti čovjeka kojeg je nekada tako jako volio!? Ali vjerujte to je moguće. Od ljubavi do mržnje se dolazi u sekundi kada su izdaje u pitanju. 

Mnogi ljudi su bili toliko ogorčeni zbog partnerove preljube da su ga kroz par sekundi zamrzili. Što znači da ako je ljubav i dalje jača od mržnje koju osjećate možda biste trebali razmisliti o tome da mu dadnete drugu šansu. Vaš osjećaj bi mogao dati najbolji odgovor.



Ne trebate odbaciti sve godine koje su za vama i sve lijepe uspomene radi jedne nepromišljene greške ili radi toga jer vam drugi govore da to trebate učiniti. Čak i da su svi na ovom svijetu protiv te odluke da oprostite, vi biste i dalje trebali slušati samo sebe. 

Ako se vaš partner iskreno kaje zbog toga što je učinio, ako pokušava na sve načine dobiti od vas oprost, i ako je ljubav prema njemu i dalje prisutna - sasvim je uredu oprostiti ako vi to želite. I još jednu jako važnu stvar morate shvatiti, jer mnogi tu griješe.

Ako ste spremni oprostiti ali i dalje stalno spominjati taj incident i stalno mu nabijati na nos, onda bolje nemojte. Jednom ako riješite taj svoj problem, i jednom ako pređete preko toga morate znati da je toj priči došao kraj. Prihvatite odluku koju ste donijeli i živite sa njom. 

Pokreće Blogger.