Ni u kom slučaju supruga ne treba odvajati muža od majke: Psiholog objašnjava zašto

Majka je prva žena i najvažnija figura u životu svakog muškarca. Ona čini veliki dio djetetovog života, i utiče na njegov psihološki razvoj.


Uticaj majke na život muškarca je ogroman. Na osnovu njenog ponašanja i odnosa sa njim, dijete donosi prve nesvjesne zaključke o ženama - jesu li ugodne ili opasne, treba li se zbližiti s njima, kako se ophoditi prema njima, kako pregovarati s njima i sve ostale vrste interakcije.  

Zato je veoma važno kakav odnos muškarac ima sa svojom majkom od djetinjstva, ali i u zrelim godinama. Ako muškarac ne voli i osuđuje svoju majku i ako ima mnogo rezervisanosti prema njoj to neminovno dovodi do problema sa drugim ženama u njegovom životu. 



Najvjerovatnije će uvijek gajiti ljutnju na suprotni spol, a to će sigurno uticati i na porodične odnose. Ali ako ima previše privrženosti i previše zavisi od svoje majke, tj ako se ne može odvojiti od nje, ni to ne sluti na dobro. Zdrav odnos sa mamom je rezultat truda i želje da se odnosi izglade uvijek. 

Tužakanje roditelja ili prevelika očekivanja od njih ukazuju na to da se osoba još uvijek osjeća kao dijete za koje neko mora biti odgovoran. Dobro je ako se problemi s majkom riješe prije nego što se voljena žena pojavi u životu muškarca. Ali u stvarnosti je obično baš drugačije. 



I kakav god da je odnos sa majkom, važno je da se na tome poradi kada se žena pojavi. Roditelji su nam dali život, odgojili nas i pazili, zbog čega ćemo uvijek osjećati dužnost prema njima.  Uprkos činjenici da je muž na strani svoje žene, on ima pravo zahtijevati od nje odnos poštovanja prema njegovim roditeljima.

Naravno, suludo je od nje tražiti ljubav i druženje ako se ne slažu, ali bi poštovanje trebalo postojati. To je osnova nečije kulture i bontona, kao i pokazatelj da je ženi stalo do svog muškarca dovoljno da poštuje njegove roditelje čak i ako ih ona sama ne voli. 

Što znači da žena ni u jednoj situaciji ne bi smjela muškarca odvajati od njegovih roditelja, pogotovo od majke. Nije na ženi da muža uslovljava koga će imati u svom životu a koga ne. Žena koja ne poštuje njegove roditelje na kraju ne poštuje ni svog muža. Na kraju krajeva, on je dio njihovog života, sviđalo se to njoj ili ne.

Pokreće Blogger.