Kako kritikovati muškarca na pravi način: Kritikama ga odbijate - Pohvalama ga mijenjate na bolje

Mnoge svađe, sukobi pa i raskidi su se mogli izbjeći da su ljudi imali bolje shvatanje kritike.


Potraga za kompromisom, slaganje, neslaganje i sukobi - sve su to normalne stvari u jednoj ljubavnoj vezi. Odnos muškarca i žene nikada neće moći konstantno biti obojen u ružičasto ili posut laticama ruža, uvijek će biti turbulencija među njima. 

Imate drugačije želje, drugačije svakodnevnice, drugačije stavove, što znači da je normalno da nailazite na neslaganja. Zapitajmo se zašto uopšt kritikujemo druge? Kada pokušavamo da kritikujemo druge ljude, na trenutak se osjećamo superiornije i bolje od njih. 



Tako se podižemo u vlastitim očima. Zbog toga često žene kritikuju svoje muškarce jer baš žele da dobiju taj osjećaj superiornosit, pogotovo ako osjete da im to nedostaje. Problem je u tome što mnoge žene ne znaju da kritikuju na konstruktivan način. 

One se postave kao da one jedine znaju šta je ispravno, a njihovi muškarci ne znaju, i zbog toga njihova kritika stvara veliki sukob. Muškarcima obično ne smeta sama kritika, smeta im priroda te kritike. Smeta im što žena iz pogrešnih razloga napada.



Ako oni primjete da žene kritikuju baš iz onog razloga koji smo naveli (da bi se osjetile superiornije) muškarci neće dobro prihvatiti tu kritiku i neće ženi priuštiti to zadovoljstvo da se osjećaju kao da su iznad njih. Pa koji je onda ispravan način za ženu da uputi kritiku? 

Ovo su neki od psiholoških pravila koji bi mogli zaista pokrenuti pozitivnu promjenu u muško-ženskom odnosu: 1. Kombinujte kritiku sa pohvalom. Na primjer umjesto što ćete izgalamiti svog muškarca što ostavlja prljave čarape po kući, recite: 

"Uvijek sam voljela koliko si odgovoran, ali mi malo smeta da ostavljaš prljave čarape po kući, ako može od sad ih ubacuj u korpu za prljavi veš". Zvuči puno bolje zar ne? Pritom, sa ovakvim pristupom veće su šanse da će vas muškarac poslušati.

2. Ne izgovarajte kritike u ljutnji, uvijek pričekajte da se smirite. Ono što izgovaramo u afektu je često ono što najviše boli i što se teško zaboravlja. Najvažnije je kakve riječi i emocije prenosite svom partneru. Riječi izgovorene s ljubavlju doživljavaju se sasvim drugačije od onih izgovorenih radi samopotvrđivanja. Zato uvijek pazite kako pristupate problemu.

Pokreće Blogger.