Loša osoba želi poniziti boljeg od sebe: Genijalan savjet kako odgovoriti ljudima na uvredu

Neki ljudi ne zaslužuju da se zbog njih iznervirate, čak i ako su u pitanju vama jako bliski ljudi.


Kako odgovoriti na uvredu? Kada bace kamen na vas da li im treba uzvratiti? Filozof Platon je vjerovao da se na svaku uvredu treba odgovoriti. Ako ste uvrijeđeni žestokim komentarom, uzvratite na isti način. Mudar čovjek bi trebao biti spreman da uzvrati uvredu svakome ko ga pokuša poniziti. 

Sa druge strane mnogi psiholozi se ne slažu sa Platonovim mišljenjem i smatraju da ne bi trebali uzvratiti uvredu. Prvi razlog za to je da ćete imati zaista malo vremena da smislite odgovarajuću uvredu. U većini slučajeva ćete smisliti ili nešto previše prljavo ili nešto glupo. 



I zbog toga ćete se često pokajati. Drugi razlog zašto ne bi trebali uvedom uzvraćati na uvredu jeste zato što ćete u sebi stvoriti brdo negativnih emocija koje vam štete, a to je baš i bio plan vašeg sagovornika. Na taj način vas je htio povrijediti. Pa šta onda činiti? 

Složićemo se sa nekim psiholozima da je dobro "privikavati" se na takve ljude i na uvrede. Na početku će vam teško padati svaka uvreda, shvataćete ih previše lično. Ali kada odlučite da ne dozvolite drugima da vas povrijede svojim niskim udarcima, tada postajete snažna i moća osoba. 



Savladajte smirenost u trenucima kada vas najviše izazivaju ili provociraju i postaćete najsnažnija osoba na svijetu. Poenta uvrede je da čovjeka sroza i da mu raspoloženje dovede do samog ponora nesreće. Zašto biste to dozvolili? 

Kada pokažete da vas njihove riječi ne dodiruju tada oni počinju shvatati koliko su nebitni. I tada kreće lavina loših emocija koja se budi u njima. I tek tako, vraća im se ono što su drugima željeli podmetnuti - osjećaj nezadovoljstva i mizernosti. Budite pametniji od takvih ljudi!

Pokreće Blogger.