Draga svekrvo, prestani mi kvariti muža - Poruka za sve majke koje se previše petljaju u sinov brak

Odnos sa svekrvama može biti ili sjajan ili nikakav. Obe strane, i snajke i svekrve igraju važnu ulogu u tome kako će se njihova zajednica odvijati u budućnosti. Ali generalna je činjenica da se neke svekrve previše petljaju u brak njihove djece. To dokazuje i priča ove žene:


Nakon veoma dobre i uspješne dekade provedene u braku sa čovjekom kojeg volim, mogu vam reći da sam ponosna na sebe. Ponosna sam što sam izdržala i izborila se sa svim glupostima koje moja svekrva radi iza leđa, a nažalost i preda mnom. 

Zaista poštujem lijep odnos kakav su izgradili njih dvoje, i nikada mu nisam govorila da ne treba da ide kod svoje majke. Ali ja nisam bila te sreće da dobijem tako razumnu svekrvu. Od prvog dana počela je sa ružnim komentarima, što na račun izgleda, što za bilo šta drugo. 



Tražila mu je da joj priča o meni pa bi se hvatala za svaku sitnicu što joj se ne dopada kako bi mu rekla da ja nisam dobar izbor. S vremenom me je "prihvatila" ali i dalje nam se petljala u život. Kada bi dolazila kod nas pregledala bi police i ako bi slučajno ugledala prašinu rekla bi "Dragi sine pa nisi se valjda ženio da bi živio u prljavoj kući". 

Uvijek zagleda šta držimo u kuhinji i frižideru i kritikovala nas zbog onog što jedemo. "Dok si kod mene živio hranio si se kao Bog. Sada sve jedeš iz instant kesice". Da, lako joj je to reći kad ona nije ta koja radi posao od 9 do 5 i nema vremena za rintanje po kući. 



Zagledala je moje bore, očimaje mjerila koliko kilograma imam. Kada bi primjetila da sam se udebljala rekla bi nešto poput "Ti sve veća i veća"... A onda kada ostane nasamo sa svojim sinom, držala mu je lekcije kako sa mnom treba da se ponaša, kako treba da me "ukroji" i kako on mora imati "kontrolu" nadamnom. 

Neke njene riječi su zaista počele uticati na njega pa je počeo čudno da se ponaša prema meni, ali srećom uvijek sam ga lako urazumila i podsjetila ko smo mi jedno drugome. Bez obzira koliko se petljala u naš odnos, nikada neće imati kontrolu nad nama. 

Zato sada imam jednu poruku za sve te majke njihovih sinčića, i sve te svekrve koje vole previše da se petljaju u tuđe živote - Prestanite kvariti tuđeg muža. Vaš sin je naš muž. Mi živimo sa njima, a ne vi. Vi ste svoj glavni zadatak obavili. Ako nemate nešto lijepo reći, nemojte ni ružno. 

Doći ćete do faze kada ste stari i bespomoćni a niko neće htjeti da vam pomogne samo zato što ste bili bezobrazni u prošlosti.

Pokreće Blogger.