Usvojite dvije navike: Da pomažete, ili bar da ne činite štetu - Najbolji Hipokratovi citati

Hipokrat je vjerovao da čovjek u sebi posjeduje sile koje mogu pomoći da ostane u sjajnom stanju.


Hipokrat je bio antički grčki ljekar i utemeljivač kliničke medicine. Danas postoji oko 130 njegovih sačuvanih spisa iz kojih i dalje pronalazimo sjajnu inspiraciju. Donosimo neke od njegovih najzapamćenijih citata. "Šetnja je čovjekov najbolji lijek". 

Fizička aktivnost je veoma bitna za čovjekovo zdravlje, i to ne znači da morate imati ozbiljne i teške treninge. Čak i obična šetnja može biti sjajna za čovjeka. Šetnja održava čovjeka u dobroj kondiciji, ojačava mišiće i tijelo i čini da se osjećamo energičnije. 



Hipokrat je takođe rekao "Ako si lošeg raspoloženja idi prošetaj. Ako si i dalje lošeg raspoloženja idi još jednom prošetaj." Hipokrat je savjetovao prije nego što pomognete nekome, prvo da ga upitate da li je spreman riješiti se stvari koje su ga dovele u nevolju. 

“U stvari postoje samo dvije stvari - nauka i mišljenje; prvo rađa znanje, a drugo neznanje.” Ljudi bi trebali znati koliko velik uticaj njihovo mišljenje ili savjeti mogu imati na druge ljude. Potrudite se da ne savjetujete ljude na osnovu svog iskustva jer ne znate koliko ne znate. 



Nekad bi baš taj vaš savjet mogao biti nešto što im naškodi. "Usvojite dvije navike: Da pomažete, ili bar da ne nanosite štetu". Ako već ne znate nešto dobro učiniti, ili neki lijep gest - nemojte nikakav. Bolje ne raditi ništa nego raditi nešto loše. "Svako pretjerivanje je protivno prirodi". Pronađite balans u svemu, ne pretjerujte ni sa čim i potrudite se da ne uvodite nagle promjene u život.

Koja od Hipokratovih izjava je ostavila duboki trag u vašem sjećanju?

Pokreće Blogger.