Čovjek bi se trebao naučiti radovati i svojim neuspjesima - Savjeti genijalne Helene Rerih

Poenta života nije samo da se radujemo, već tako da prolazimo kroz iskušenja i probleme. 


Jedan od glavnih zakona života filozofije Helene Roerich nas uči da se radujemo ne samo sretnim trenucima, već i neuspjesima. Ona nas uči da se prema svojim mislima trebamo odnositi kao prema vlastitoj djeci - svaku moramo učiniti lijepom i sretnom. 

Misao mora biti stvaralačka snaga koja je usmjerena ka dobru. Zašto je to toliko važno? Helena Roerich, kao i mnogi moderni mislioci, nazvala je ljudsku misao najjačim magnetom koji privlači vibracije svega drugog. Svojim mislima čovjek svaki trenutak izaziva svjetlost ili tamu. 



Srećna vremena nisu ništa bolja od neuspjeha. Čovjek treba naučiti da se raduje i svojim neuspjesima. Helena je vjerovala da navikavanjem na ružnu stranu života utičemo na našu budućnost. Ona je u svojim spisima istakla da anksiozna očekivanja i strahovi postaju destruktivna sila za naše „sutra”. 

A da biste se riješili budućih poteškoća u svom životu, morate se riješiti iskustava zbog prošlih događaja. Ako osoba umjesto patnje i malodušnosti pronađe razlog za radost, time u svoj život privlači sretna vremena, bez obzira koliko se poteškoća trenutno nalazi u njenom životu. 



Čovjek vidi sopstveni odraz u „ogledalu“ svijeta. Ako se sa osmijehom pogledate u ogledalo, tada ćete vidjeti lice osobe koja se smije. Tako je i sa ostatkom svijeta. Dakle, kada vam se dešavaju loše stvari negativan stav, negativne emocije i negativne misli samo dodatno pogoršavaju stvari. Snaga je naučiti prihvatiti neuspjeh bez ogorčenosti i ljutnje, a ko u tome uspije - srećan život mu je zagarantovan.

Pokreće Blogger.