Psiholog ističe 5 razlika između ljubavi i zaljubljenosti: U pravoj ljubavi nema izdaje

Ljubav i zaljubljivanje su po svojoj strukturi slična osećanja, međutim, po trajanju i snazi se radikalno razlikuju.


Psihologija je beskompromisna nauka i daje nam priliku da bolje razumijemo sebe. Danas nas uči kako razlikovati pravu od prolazne ljubavi. Evo nekoliko načina: 1. Ne možete zamisliti svoj život bez te osobe. Ovo je najvažnija stavka u pravoj ljubavi. 

Ako zaista ne možete zamisliti da možete nastaviti život kada bi izgubili svog partnera - to zvuči kao prava ljubav. Kada ste samo zaljubljeni i dalje gajite jaka osjećanja za svog partnera, ali ipak i dalje mislite da biste ga mogli zamijeniti sa drugim. 



2. Nesebičnost je jaka u vašoj vezi. Kada čovjek voli, on iskreno želi da daje, a ne samo da prima. Čini ga sretnim činjenica da usrećuje svog partnera. 3. Fokusirate se na zajedničku budućnost .Ako se partneri iskren vole, zainteresovani su za izgradnju zajedničke budućnosti. 

Zaljubljenici su fiksirani na sadašnji trenutak i žive po principu ovdje i sada. Priče o budućnosti ih većinom smaraju. 4. Prihvatanje partnera kakav jeste: Kada voliš osobu, ne želiš da je mijenjaš. Kada si zaljubljen u osobu konstantno želiš da promijeniš sitnice na njoj. 



U tome se razlikuju te dvije emocije. 5. Poštovanje: Najvažniji faktor po kojima se razlikuje ljubav od zaljubljenosti. Poštovanje je ključ duge i srećne veze. Bez toga je nemoguće izgraditi porodicu koja je srećna u svakom smislu. Psiholozi smatraju da su ljubav i poštovanje sinonimi. 

Dok u zaljubljenosti više se vode borbe tipa "Ti si kriv za ovo; Ti uvijek uradiš nešto što ja ne volim; Ti mene ne razumiješ"... Zapamtite, prava ljubav nikada ne dolazi odmah. Potrebno je vrijeme da se "sazrije", a psiholozi smatraju da je to period od dvije godine.

Pokreće Blogger.